Glas Javnosti

DOKUMENT KOJI POKAZUJE KO JE ZAPOČEO DRŽAVNOST KOSOVA! I to sve pod parolom bratstva i jedinstva (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kolonizacija Kosova se uglavnom smatra neuspelim projektom, jer nije zadovoljila ni državu ni naseljenike, ni starosedeoce. Rezultati nove etničke mape su poništeni Drugim svetskim ratom, kada je Kosovo priključeno Albaniji, a većina kolonista proterana nazad u Srbiju i Crnu Goru. Po završetku rata, srpkim izbeglicama je zabranjen povratak na Kosovo.

Starosedeoci Srbi i Crnogorci, izbegli s Kosova tokom rata, posle završetka Drugog svetskog rata planirali su da se vrate i nastave svoj život tamo odakle su i izbegli.

Na sastanku Politbiroa početkom aprila 1945. Tito je rekao da na Kosovo i Metohiju treba da se vrate svi koji su tamo živeli, ali ovo u praksi nije zaživelo. Naprotiv, maršal Tito dekretom je zabranio povratak nekoliko desetina hiljada Srba na Kosovo i Metohiju, a njihove kuću i zemlju postepeno dodeljuje siromašnim Albancima.

Siromašne porodice iz Albanije masovno napuštaju svoje domove i prelaze u tadašnju Jugoslaviju. Oni dobijaju imoviu Srba kojima je zabranjeno da se vrate na Kosovo i Metohiju. To se odvija pod parolom bratstva i jedinstva naroda i narodnosti.

U govoru na Kosmetu Josip Broz Tito isticao je značaj pokrajine u poboljšanju dobrosusedskih odnosa sa Albanijom. Zavadu unose strani faktori, isticao je.

U hotelu Breza završen je razgovor Josipa Broza Tita sa političkim aktivom pokrajine, izvestila je 1975. godine TV Priština.

Predsednika Tita je pozdravio predsednik pokrajinskog komiteta Saveza komunista, koji je rekao da je politička situacija na KiM povoljna i da je stvoren nov optimizam, sa osećajem sigurnosti u socijalnom i nacionalnom razvoju.

Tito je govorio o strategijskom položaju Kosmeta i šta je o njemu čitao u stranoj štampi.

"Kosovo se nalazi, kao i Jugoslavija, u političkom i geografskom položaju i možemo da kažemo neuralgičnom, jer sam ja to utvrdio na osnovu čitanja stranih novina i štampe, koji sada prorokuju da će Jugoslavija imati velikih neprilika sa Kosovom i to je sada tamo najvažnije. Ja mislim da izvesnih razloga ima, ali oni zaboravljaju da smo mi takve i još teže stvari rešavali, bili dosledni u svom radu, raspeće svakog pokušaja koji bi nam narušio bratstvo i jedinstvo. No, bratstvo i jedinstvo nije dosta propovedati na Kosovu nije dosta ako nema materijalnog blaga. Umesto da idete napred, vi ne samo da stagnirate, vi idete nazad."

 

- Arnaute je nemoguće suzbiti samo postupnom kolonizacijom ... Jedini način i jedino sredstvo to je brutalna sila jedne organizovane državne vlasti, u čemu smo mi uvek bili iznad njih - govorio je akademik Vaso Čubrilović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR