Glas Javnosti

Doktorka Kisić objasnila da deca zarazu prođu bez ikakvih simptoma

Društvo
Autor: Глас јавности

U Srbiji učestalost oboljevanja 10 do 12 puta manja u odnosu na druge zemlje

Efekti produžetka policijskog časa tokom vikenda mogli bi da budu vidljivi već za pet do sedam dana, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević

Ona je rekla da se nisu sprovele preventivne mere broj obolelih bi bio znatno veći.

Istakla je da je važno da se spreči masovnije oboljevanje medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama, odnosno da je potreban maksimalan stepen nadzora i predostrožnosti kada je u pitanju kontrola širenja ove infekcije u bolničkim uslovima.

Ona je rekla da su sve preduzete mere u tim ustanovama do sada za pohvalu i da su imale za cilj sprečavanje širenje infekcije.

Pročitajte još: Nositi masku ili ne tokom pandemije korone? Svetski stručnjaci otkrivaju ono što vas nedeljama muči

Dr Kisić Tepavčević je rekla da je u drugim zemljama poput Italije i Španije veliki porast obolelih usledio posle četvrte, pete ili šeste nedelje.

Ono što sada radimo i za mere tokom vikenda videćemo efekte za pet do sedam dana, rekla je ona i dodala da je primetno da je većina građana shvatila ulogu i odgovorno se ponela.

- Ovo jeste period kada se očekivao porast obolelih a treba imati u vidu da ima dosta asimptomatskih nosilaca, a to koliko će da se širi zavisi od svih nas i toga da li ćemo poštovati mere - rekla je ona.

Kisić Tepavčević je navela da je u Srbiji učestalost oboljevanja 10 do 12 puta manja u odnosu na druge zemlje, ali da je činjenica da smo mogli da sprečimo i ove slučajeve.

Rekla je da imamo skoro 2.000 potvrđenih rezervoara infekcije i pet do 10 puta više asimptomatskih nosilaca, te da se do sada pokazalo da je obolevanje kod dece prošlo ili bez ikakvih propratnih simptoma ili sa blagim oblicima kliničkog ispoljavanja.

Međutim, bez obzira na to deca i svi koji nemaju simptome a imaju virus korona mogu da šire infekciju oko sebe, dodala je Kisić.

(Izvor: Tanjug)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR