Glas Javnosti

Doktorka Darija objasnila što nije uveden policijski čas u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je odluku Kriznog štaba da se ne uvede policijski čas u Beogradu uz napomenu da bi najviše efekta u borbi protiv korona virusa trenutno dao 14-dnevni karantin.

Kako kaže, efekti protesta u nekoliko gradova Srbije videće se za pet do deset dana.

 - Mere važe samo za teritoriju Beograda, ali odluke se donose u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, pa o merama odlučuju lokalne samopuprave. Većina zemalja sada pooštrava mere, u skladu sa tim mi smo potpuno zabranili javna okupljanja koja broje više od 10 osoba, limitiran je i broj osoba koji mogu da budu u zatvorenim prostorima - rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje zašto nije uveden policijski čas, ona odgovara:

 - Takva vrsta zabrane je imala smisla u momentu prvog uzlaznog toka, kada smo hteli da zaštitimo najstarije i najugroženije sugrađane. Izvesno je da će epidemija da traje i da ćemo dugo morati da se borimo sa kovidom 19. Bolest je prevazišla zdravstvena pitanja.

Prema njenim rečima, svako zatvaranje ispod 14 dana ne bi dalo rezultate.

 - Mere izolovanih dana u karantinu ne daje efekte dugoročno, kratkoročno daje ako se želi postići nešto - nabaviti respiratore i opremu, navodi ona i objašnjava da je to i urađeno na početku epidemije kada je ta mera bila neophodna.

Kada su u pitanju protesti, ona navodi da svako okupljanje ljudi jeste faktor rizika.

- Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika. Efekti ovih protesta videće se za pet do 10 dana - objasnila je Kisić Tepavčević.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR