Glas Javnosti

DOKTORI OTKRIVAJU: Ova mesta su najrizičnija tokom trajanja pandemije koronavirusa!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo u čitavom svetu nošenje maski u zatvorenom prostoru je obavezno, veća okupljanja su zabranjena, dok ugostiteljski objekti rade po skraćenom režimu, uz određena ograničenja.

No, uprkos svim merama bezbednosti, neka mesta su rizičnija od drugih, a lekari širom planete izneli su savete koja mesta bi trebalo izbegavati dok traje pandemija, pogotovo ukoliko pripadate nekoj rizičnoj grupi:

1. Banka ili pošta

Doktori savetuju da sve što je moguće obavite preko interneta i da izbegavate odlaske u banku zbog gužve. Takođe, gde god je moguće koristite karticu.

2. Restorani

Kada odete u restoran, videćete konobara koji donosi hranu, i koji tom prilikom gotovo izvesno nosi masku. Međutim, problem nisu konobari već kuvari, jer je malo verovatno da se u kuhinji apsolutno svako pridržava zadatih mera, pogotovo ako se uzme u obzir temperatura.

3. Kafići i barovi

Koliko god se trudili, konobari teško da mogu da stignu da dezinfikuju svaku kvaku, stolicu, sto... pre nego što u kontakt sa njima dođe neko drugi, što kafiće i barove, zbog broja ljudi koji kroz njih prođe na dnevnom nivou, čini izuzetno opasnim.

4. Crkve i verski objekti

Najveći broj crkvenih obreda odvija se u zatvorenom prostoru, što onemogućava držanje fizičke distance.

5. Teretane

Ukoliko imate teretanu u kući, vežbajte slobodno. U svakom drugom slučaju, izbegavajte teretane. One i u normalnim uslovima predstavljaju leglo bakterija i virusa, tako da je bolje da se strpite još neko vreme.

6. Bazeni

Problem nije u vodi već u velikom broju ljudi. Držanje distance je izuzetno teško, pa bar za neko vreme pokušajte da se suzdržite rashlađivanja tog tipa.

7. Tržni centri

Izbegavajte, posebno ukoliko ste deo rizične grupe. Najveći broj prodavnica u tržnom centru nudi opciju dostave već sledećeg dana. Kad paket stigne, dezinfikujte ga.

8. Bioskopi, koncerti...

Bioskopi znače boravak u zatvorenom prostoru sa velikim brojem ljudi, dok koncerti podrazumevaju da ćete vreme provesti u gužvi, tako da su i te dve aktivnosti nešto što bi trebalo da izbegavate.

9. Javni WC

Ako baš ne možete da istrpite, makar probajte da ne sedite na dasci. I ne dodirujte ništa. 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR