Glas Javnosti

Dodatne kazne za počinioce krivičnih dela neustavne i nelogične

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžet Šalja je ocenio nelogičnim i neustavnim predloge za izmenu Krivičnog zakona Kosova koji se odnose na dodatne kazne za počinioce krivičnih dela silovanja, seksualnog zlostavljanja i nasilje u porodici.

Predloženim izmenama, dodatne kazne podrazumevaju zabranu kandidovanja za javne funkcije, zapošljavanja u javnim ustanovama, dobijanja vozačke dozvole, učešća na javnim licitacijama i zabranu prijavljivanja kao strateškog investitora.

Šalja je rekao da Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda nije protiv pooštravanja kazne, ali se protivi represivnim merama.

– Mi smo pre za stvaranje preventivnih mehanizama i jačanje postojećih koji se bave ovim slučajevima, policije, tužilaštva i sudova, povećanje broja onih koji se bave ovim predmetima, ubrzanje procesa rešavanja ovih slučajeva. Ovim predloženim stiče se utisak da se traži isključivo represivna alternativa u trenutku kada se za većinu krivičnih dela pritvor smatra krajnjom merom. Tek kada se iscrpe sve opcije, određuje se pritvor. Traži se liberalizacija ili humanizacija postupanja prema licima lišenim slobode, jer se mora voditi računa da država hapšenjem ili osudom lica koje je počinilo krivično delo nema nameru da mu se osveti, već da ga izoluje na neko vreme, da mu priliku da se popravi i vrati u društvo kroz reintegraciju – rekao je Šalja.

Šalja kaže da sve dok postoji porast broja slučajeva, Savet preporučuje pooštravanje kaznenih mera na određeno vreme i dodaje da po ovom pitanju ima nepotrebnih “političkih zavrzlama” i da aktuelna vlast pada pod uticaj javnog mnjenja.

– Ni javnost, ni politika ne mogu uticati na donošenje odluka tužilaštva i sudova. To je izuzetno velika kampanja protiv sudova i tužilaštva. Istina je da je u prošlosti bilo uticaja politike, ali ne u tolikoj meri da se direktno proziva sud i tužilaštvo i da sada odbacujete posao koji su do sada radili – rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, nema smisla da se osobi koja je osuđena za nasilje u porodici oduzima vozačka dozvola.

– Pooštravanje kaznenih mera je najbolje preventivno sredstvo. Međutim, ako je među zahtevima da osuđenom ne treba ni skraćivanje kazne ni druge privilegije, to je u potpunoj suprotnosti sa zakonom o krivičnim sankcijama. Kako može da se vrati kao zdrav u društvo ako mu sve uskraćuješ. Koji je njegov motiv da se poboljša. Ovo je građansko poniženje –  rekao je Šalja.

Šalja je takođe rekao da uprkos debati o ovom pitanju, vlast gura samo one predloge koji im idu u prilog. Prema njegovim rečima, izmene i dopune Kodeksa ne štite žrtve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR