Glas Javnosti

Dobrica Jovanović (18) je genije iz BEOGRADA! Učenik Matematičke gimnazije osvojio čak 13 medalja na MEĐUNARODNIM takmičenjima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dobrica Jovanović (18) iz Beograda osvojio je čak 13 medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike!

Recept za uspeh jeste da volite ono što radite, da imate velike ciljeve i da se trudite da ih dostignete, piše Informer.

Ovakav savet vršnjacima daje Dobrica Jovanović, 'najbolji maturant na svetu' i učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Dobrica u februaru puni tek 18 godina, ali je dosad osvojio čak 13 medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike. Osim što je natprosečno uspešan, on stiže i da se druži sa prijateljima, a u slobodno vreme igra folklor i trenira plivanje.

Dar od malih nogu
'Najbolji maturant na svetu' kaže da je sve počelo još u drugom razredu osnovne škole, kada je otkrio svoju strast i ljubav prema prirodnim naukama. Veliku podršku već tada imao je od svoje porodice.
- Još od malih nogu obožavao sam da igram karte, a moja mama, koja predaje matematiku, tata fiziku, kao i baka i deka, koji su takođe prosvetni radnici, prepoznali su da imam 'žicu'. U drugom razredu osnovne škole otišao sam na takmičenje koje je organizovalo matematičko društvo 'Arhimedes' i tu sam potvrdio da imam dara za matematiku. Nastavio sam i osvajao sam razne nagrade. Posle je, u šestom razredu, došla i fizika, to mi se baš svidelo i počeo sam i iz toga da se takmičim... - počinje priču Dobrica.

Trenutno ga najviše zanima fizika, a želja mu je da se bavi naučnim istraživanjima iz oblasti prirodnih nauka. Ima i velike planove za budućnost.

Još čeka odgovore

- Aplicirao sam za nekoliko stranih i prestižnih univerziteta, ali još čekam odgovore. Prezadovoljan sam dosadašnjim rezultatima, a prošla godina je za mene bila zlatna, jer sam odneo zlatne medalje na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, balkanskoj matematičkoj olimpijadi i zlatnu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike - kaže on.Veliki izazov
On navodi da je veoma važno da mladi rade ono što vole i da temeljno rade na svojim uspesima.
- Na takmičenja sam počeo da gledam kao na odskočnu dasku i veoma mi je važno da ostanem u treningu. Smatram da, ukoliko je nekome stalo do nečega, ako voli da radi to što radi, može da uspe u svim sferama. Veoma je važno da nema prevelikog pritiska od roditelja, već da oni budu samo podrška - priča ovaj mladić.

Talenat koji se ne sreće u svakoj generaciji

Dobrica naglašava da je na putu uspeha ogromnu podršku, bez koje ne bi mogao, imao od svoje druge kuće, kako naziva Matematičku gimnaziju, kao i od svoje nastavnice, ali i direktorke Mirjane Katić.
Ona za svog najboljeg učenika ima samo reči hvale i kaže da ima čast i privilegiju da predaje Dobrici već četiri godine.
- Dobrica je dete koje se razlikuje od druge dece. On je skroman, ali ima redak dar, a to je talenat koji se ne sreće u svakoj generaciji. Držati časove takvoj deci koja su svojim darom predodređena na veliki uspeh veliki je izazov i sa njima i mi predavači učimo ceo život. Takvi đaci, kao što je Dobrica, postavljaju pitanja na koja ni mnogi odrasli ne bi imali odgovor - priča Katićeva.

(Glas javnosti/Informer)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR