Glas Javnosti

DOBRI REZULTATI: Građani Srbije solidno vladaju engleskim, 24. mesto među 113 država

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijem testu poznavanja engleskog jezika Srbija se plasirala na 24. mesto među 113 država, koje su na njemu učestovovale.

Test vladanja engleskim je, među 2,2 miliona ljudi kojima to nije maternji jezik, sprovela kompanija EF koja nudi obrazovne i putne usluge. Za putnike i turiste važno je da u stranoj zemlji mogu da vode najosnovniju komunikaciju, a za to se najčešće koristi upravo engleski jezik.

Na prvom mestu ove liste je Holandija, a na trećem Austrija. Sa izuzetkom Singapura na drugom mestu i Južnoafričke Republlike na devetom, među dvanaest zemalja za koje je ocenjeno da njihovi građani odlično vladaju engleskim jezikom nalaze se – evropske zemlje.


U toj grupi su i skandinavske zemlje, kao i Belgija, Portugal, Nemačka, Hrvatska i Grčka.

U grupi od osamnaest zemalja čiji građani poseduju visoko znanje engleskog jezika, takođe dominiraju evropske zemlje. Grupu predvodi Poljska, a slede Finska i Rumunija.

U grupi zemalja čiji građani solidno poznaju engleski jezik Srbija je na 24. mestu, a na poslednjem 30. je Švajcarska. Među tim zemljama su i Bugarska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Testiranje je pokazalo da stranci ne mogu biti sigurni da će pronaći sagovornika na engleskom u tri možda i najpopularnije evropske turističke zemlje.

Naime, Španija, Italija i Francuska su u grupi zemalja u kojima građani umereno vladaju engleskim. Italija i Španija dele globalno 35. mesto, a u Evropi su na 32. odnosno 33. Francuska se našla na 43. mestu.

Engleskim umereno dobro vladaju, među ostalima, Albanci, Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Moldavci i Jermeni.

U grupama zemalja čiji se stanovnici slabo ili veoma slabo služe engleskim, uglavnom su zemlje Afrike, Bliskog istoka, Azije, i Južne Amerike. U grupi slabih poznavalaca engleskog su i Azerbejdžan i Turska.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR