Glas Javnosti

DOBRE VESTI ZA RADNIKE FIJATA : Proširena lista za ostanak i druge mogućnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Samostalnog sindikata "Fijata" Saša Ðorđević izjavio je danas da je na poslednjem sastanku sa predstavnicima države, u Predsedništvu, proširena lista za zaštićene kategorije radnika "Fijata" i da je dogovoreno da se sastanu još jednom, krajem meseca.

Ðorđević je rekao da su na sastanku rešavani "finalni problemi" u vezi sa ostankom radnika u Fijatu, te da je dogovoreno da se proširi lista za ugrožene grupe radnika koji će ostati u toj kompaniji.

- Dodali smo više radnika na tu listu, što ne bi moglo bez pomoći i razumevanja Vlade Srbije, ali i poslodavca. Uspeli smo zajedničkim dogovorom da ubacimo znatno više radnika u tu grupu i tako sačuvamo njih, njihove porodice, da im obezbedimo egzistenciju u novoj kompaniji na novim poslovima - rekao je Ðorđević.

On je istakao da je dogovoreno da se krajem meseca ponovo sastanu sa predstavnicima države, kada će imati konačan presek - broj radnika koji je ostao da radi u Fijatu, broj radnika koji ide da radi u inostranstvo i broj radnika koji ide na biro prenosi Tanjug


Ðorđević je podsetio da je prošle nedelje završeno izjašnjavanje radnika i da po automatizmu svi radnici koji se nisu izjasnili za odlazak na rad u inostranstvo dobijaju otpremninu i idu na biro.

- Reč je dogovorenim otpremninama. Prva grupa od 492 radnika već je dobila otpremninu, a druga grupa će, prema planu, dobiti otpremninu od 22. do 25. jula, po istim kriterijumima koje je uzela prva grupa - rekao je Ðorđević.


Kako je dogovoreno na sastanku u Predsedništvu Srbije, radnici dobijaju 490 evra, odnosno 93.000 dinara, po godini staža.

Đorđević je dodao da je pronalaženje rešenje za radnike bio "iscrpljujući posao" i za radnike i za Vladu, jer je na početku bio 1.541 radnik koji je proglašen za tehnološki višak, iako je većina njih dobila dobre ocene kompanije.

- Mi smo se, kao sindikat, trudili da sačuvamo što više radnika i da obezbedimo pregovaračku poziciju za sve strane u pregovorima - rekao je Ðorđević.

Prema ranijim navodima premijerke u tehničkoj vladi, Ane Brnabić, „Fijatu“ odnosno „Stelantisu“ je potrebno preostalih 1.550 radnika za najavljenu proizvodnju električnog automobila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR