Glas Javnosti
posta

ДОБРЕ ПЛАТЕ МАМЕ РАДНИКЕ: Србији недостаје 6.000 професионалних возача

Društvo
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 10.10.2018.

Да би надокнадили мањак возача, превозници често ангажују и пензионере. Због мањка возача, превозници траже померање старосне границе на 18 односно 20 година.

Удружење послодаваца у друмском саобраћају одлучило је да затражи законске измене како би се померила старосна граница за професионалне возаче, јер Србији тренутно недостаје 6.000 управо таквих професионалних возача.

Осим тога, возачи запослени у друмском саобраћају у просеку имају 55 година, често се ангажују и пензионери, а дешавало се да по уговору о делу буду ангажоване и особе старије од 70 година.

О овоме се, између осталог, разговарало на састанку Пословног удружења друмског саобраћаја „Србијатранспорт” Београд одржаном у Ластином Аутоцентру у Београду, преноси Танјуг.

Кључна тема била је управо недостатак професионалних возача и иницијатива за измену Закона о безбедности саобраћаја на путевима (ЗОБС), у смислу корекције старосне границе за професионалне возаче.

Констатовано је и да велики број професионалних возача одлази из Србије, најчешће у земље ЕУ, па тако тренутно има 14 агенција које прикупљају документацију возача за рад у иностранству. Оне им организују одлазак и полагање за „си-пи-си” (СПС) сертификате у Винковцима, где све то могу да заврше за два дана.

Такође, речено је да од Нове године Немачка планира да отвори границе за возаче са „си-пи-си” сертификатом.

Превозници су се сагласили да то може изазвати озбиљну дестабилизацију јавног друмског аутобуског превоза у великим градовима, где би били угрожени градски и приградски превоз.

Гранско удружење послодаваца друмског саобраћаја је зато одлучило да подржи иницијативу о хитној измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којом би се померила старосна граница за приступ професији возача на 18 година за Ц и ЦЕ категорије, односно 20 година за Д и ДЕ категорију возила.

Ово би подразумевало да се уведе Пробна дозвола Ц, ЦЕ, Д и ДЕ, или дозвола за унутрашњи саобраћај Ц, ЦЕ, Д и ДЕ, а која би важила само унутар територије Србије.

Садашња решења у ЗОБС-у су преузета на основу ЕУ директива, али реални проблеми и пракса земаља ЕУ снизили су старосну границу за приступ професији.

Јовица Васиљевић из Секретаријата за јавни превоз Београда је казао да до краја следеће године сви професионални возачи у Србији треба да добију сертификат за управљање моторним возилима у Европи познат као „си-пи-си”. Они ће, додао је, по правилнику који је на усвајању у Министарству саобраћаја, добити лиценцу бесплатно на 5 година без накнадне обуке.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 10.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR