Glas Javnosti

Dobit EPS-a skoro 242 mil EUR u prvom kvartalu ove godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dobit Elektroprivrede Srbije u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 28,3 milijarde dinara (oko 241,9 mil EUR), što je duplo više u odnosu na plan i za pet odsto više u odnosu na 2023, saopštila je kompanija.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD, navela je na sednici Skupštine akcionara EPS-arezerve uglja, na kojoj je usvojen Izveštaj o realizaciji Trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024., da su u prvom kvartalu, osim dobrih finansijskih pokazatelja, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća za 11% u odnosu na 2023.

- Napredak u proizvodnji otkrivke u Kolubari je devet odsto u odnosu na 2023, Rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja – rekla je Đedović Handanović. –
Ona je poručila da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da je neophodno da se dodatno ubrza rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.
- Neophodno je da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou - rekla je ministarka.

EPS je, navodi se u saopštenju, u prvom kvartalu zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 mil EUR. U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa OIE učestvovale su sa 36,9%, termoelektrane sa 60,6%, a Panonske TE-TO sa 2,5%.


Đedović Handanović je naglasila da je u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate.
Ona je ukazala da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR