Glas Javnosti

'Dobio sam BLAGOSLOV od njega da napišem knjigu o njegovom prethodniku': Patrijarh Irinej je bio VELIKI LJUBITELJ KNJIGA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protođakon Ljubomir Ranković, urednik Glasa crkve, je u jednoj emisiji govorio o patrijarhu Irineju i o tome kakvo sećanje ima na njega, kao i o trenutku kada je dobio njegov blagoslov da napiše knjigu o patrijarhu Pavlu.

- Pamtim ga u najlepšem svetlu, u jednoj dubokoj emociji prema jednom od predstavnika stare slavne garde srpskih vladika. Upoznao sam ga na početku svoje đakonske službe, to je bilo 1975. godine, u maju mesecu. Bio je mlad vladika, nijedne sede nije bilo u njegovoj bradi ni kosi. Pričali smo o njegovom izboru i mom početku - prisećao se protođakon Ranković.

On je otkrio da je patrijarh srpski Irinej bio veliki ljubitelj knjige i pravi, prosvećeni intelektualac.

- Moj poslednji susret sa njim je bio u Resniku pre nekoliko meseci. Tada sam mu poklonio komplet knjiga Isidore Sekulić. Rekao mi je: "Ovo je najumnija Srpkinja" a tada sam od njega dobio i blagoslov da pišem knjigu o njegovom prethodniku, patrijarhu Pavlu - rekao je Ranković.

Kako je dodao, ta knjiga "Evo čoveka" objavljena je pre desetak dana a tiraž od 7.000 skoro da je otišao.

- Zapanjen sam, jer imam veliko iskustvo kad su knjige u pitanju. Čak ni za Biblijom nije bila tolika pomama u narodu - naveo je protođakon.

Knjiga pripoveda život Gojka Stojčevića od rođenja, njegovo teško odrastanje, školovanje i opredeljenje u ranim godinama mladosti da bude učen i da učenošću pomaže ljudima. Zato je završio sve crkvene škole, od najniže do najviše, Bogoslovije, u Beogradu i Atini, a paralelno sa crkvenim učenjem studirao je i medicinu. Hteo je da bude lekar i duše i tela.

I bio je, svakom ko je od njega potražio savet, pomoć, lek, duhovno isceljenje. Bio je uteha, i uvek na strani nemoćnih i stradalnika.

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR