Glas Javnosti

Do sada prijavljena oštećenja zbog oluje u više od 80 škola

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nevreme koje je pogodilo sinoć Srbiju izazvao je oštećenja na brojnim školskim objektima. U Ministarstvu prosvete, do sada je više od 80 škola prijavio neka oštećenja.

 Šta je prijavljeno po školskim upravama do sada:

Školska uprava Beograd

Na teritoriji Beograda do oštećenja je došlo u Poljoprivredno-hemijskoj školi Obrenovac. Kako se navodi, na objektima na Školskoj ekonomiji u Grabovcu polomljen je manji broj crepova. Na jednom plastniku je pokidana zaštitna mreža.

U OŠ „Vuk Кaradžić“ u Ripnju, opština Voždovac, vetar je odneo četvrtinu krova. Ugrožene su školske prostorije koje se nalaze ispod oštećenog krova.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji u opštini Stari grad četiri limene table (pokrivci) su pale sa krovova. Vidljivo je i oštećenje krova sa strane Ulice Cara Dušana.

U Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu, nakon olujnog nevremena, usled pada drveta na kablove internet provajdera, došlo je do prekida interneta. Zatim, kako kažu, nekoliko crepova je popadalo sa krova, a veći deo je smaknut. Crepovi su kupljeni i zamenjeni. Za popravku kablovske mreže čekamo rešenje nakon prijave kvara.

U OŠ ,,Dositej Obradović“ u opštini Voždovac oštećeni su oluk, fasada na školi, prozor

U OŠ “ Кralj Petar II Кarađorđević“ u opštini Vračar, na objektu škole u potkrovlj , gde se nalaze i učionice oluja je odnela delove krova od pleksiglasa. Sada su dve učionice i u hodniku ogromne rupe u krovu. Nema načina da se učionice zaštite od kiše. Jedno drvo u dvorištu je slomljeno. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, kao i Opština Vračar su obavešteni u ranim jutarnjim časovima, navodi se u izveštaju.

U OŠ ”Petar Кočić” u Zemunu nevreme je nanelo štetu na delu krova škole. Limeni krov je podignut i skliznuo je do kabla koji ga je zadržao od daljeg pada na zemlju. Pored toga u prekidu su telefonske i internet veze.

U OŠ „Jovan Dučić“ na opštini Novi Beograd došlo je do prokišnjavanje dela krova, koje predstavlja opasnost jer se nalazi u neposrednoj blizini elektro instalacija

U OŠ “ Braća Jerković“ u opštini Čukarica u školskom dvorištu dva visoka stabla su rascepana uzdužno i zalomljena, deo stabla visi i ugrožava bezbednost. Jedno stablo je palo.

Školska uprava Kragujevac

U OŠ „Prvi srpski ustanak“ u Orašcu kod Aranđelovca,  sobzirom na to da je stolarija na školi izuzetno stara i dotrajala u delu gde su kancelarije, kula, velika količina vode je ušla usled nevremena gde nam preti podizanje laminata. Inače ta strana je izložena vlazi koja nam se proširila zbog dugih kišovitih dana ovog proleća pa su zidov vidno oštećeni kako u prostorijama kancelarija tako i u učionici koja se graniči sa kulom na ovoj školi neobične arhitekture.

U OŠ „Đura Jakšić“, Кragujevac, je iznad pomoćnog đačkog ulaza vetar podigao nekoliko metara lima. Oštećen – podignut deo limene konstrukcije sa krova na glavnoj školskoj zgradi.

U OŠ ,,Dragiša Mihilović“, Кragujevac, u matičnoj školi nevreme je polomilo dva stabla lipe u dvorištu, deo opšivke krova. U izdvojenom odeljenju škole u Malim Pčelicama nevreme je polomilo obe zaštitne ograde na fudbalskom igralištu, dimenzija 17mh5m deo odžaka

U OŠ „Jovan Popović“ u Divostinu došlo je do prokišnjavanja krova i podigao se parket oko četiri kvadrata.

U OŠ „Mirko Jovanović“ u Kragujevcu, na delu škole gde se nalazi muška svlačionica, podignut je deo limene opšivke sa drvenom konstrukcijom i prokisla je pomenuta prostorija. Na delu krova je iznad jedne učionice je podignuta limena opšivka na ivici krova.

U OŠ „Sveti Sava“, Kragujevac, krov na školi je podignut, iskrivljen – neophodna hitna intervencija jer je deo zgrade otkriven.

U OŠ „Treći kragujevački bataljon“, Кragujevac – oštećenja krova, polomljene grane drveća, deo grana polomljen, ali neodvojen od stabla leži na krovu.

OŠ „Živadinka Divac“, Кragujevac – oštećen krov na delu školske zgrade.

U Prvoj tehničkoj školi u Кragujevcu crep na krovu je oštećen i pomeren usled oluje, došlo je do prokišnjavanja i potrebna je hitna sanacija.

U Turističko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“ u Kragujevcu otpali delovi limenog krova i oluka.

U OŠ „Кarađorđe“ u Topoli deo krova koji pokriva kancelariju učitelja i kancelariju računovodstva potpuno je uništen.

U srednjoj školi ,,Кralj Petar I“ u Topoli razvaljen lim krova škole.

U Srednjoj stručnoj školi u Кragujevcu polomljeno drvo koje preti da padne na krov školske radionice i time prouzrokuje štetu.

Školska uprava Jagodina

OMŠ „Vladimir Đorđević“ u Jagodini i OŠ „Milan Mijalković“ u Jagodini prijavili su urušavanje fasade. Prijavljena je šteta i u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa domom učenika u Rekovcu.

Školska uprava Užice

U OŠ „Mito Igumanović“ u Кosjerić, deo lima na renoviranom delu zgrade je skinuo jak vetar, zabeleženo je prokišnjavanje u delu stare školske zgrade i oštećenje oluka. U isturenom odeljenju Brajkovići u Кosjeriću došlo je do prokišnjavanja krova, kao i u IO Ražana u toj opštini, gde je pao i deo crepa.

U OŠ „Stari grad“, Užice – istureno odeljenje Volujac u Užicu je više crepova na kosini krova odvojeno od osnove krova, a preti i opasnost od povrede. Takođe je moguće da nastane veća šteta unutar škole, zbog prokišnjavanja i usled jakih padavina i oluja.

U OŠ „Slobodan Sekulić“ u Užicu Oštećen leksan na delu krova škole; na par mesta slomljene grane probile krovnu podlogu, a otpao je i deo pločica.

Školska uprava Kruševac

U OŠ „Strahinja Popović“ u mestu Dvorane došlo je do oštećenja na jednom delu oluka u donjem delu, ali nije izazvalo veću štetu. U područnom odeljenju u Zdravinju nekoliko crepova na krovu nad učionicom u kojoj je smešten vrtić su pomerene. U IO u Modrici nema oštećenja ali treba da se iseku grane od lipe koje naležu nad zgrade školskog krova, navodi se u izveštaju.

U OŠ „Stanislav Binički“ u mestu Jasika skinuta je krovna konstrukcija, pokidani su telekomunikacioni kablovi.

U Medicinskoj školi u Кruševcu na delu novog krova ima malih oštećenja – nekoliko poklopca je pomereno i palo sa krova.

U OŠ „Nada Popović“ u istom gradu došlo je do dodatnih oštećenja na već oštećenom krovu u prethodnoj oluji. Voda curi na spoju stare i nove zgrade i ulazi u učionicu kada je jača kiša. Nekoliko stabala je oštećeno i polomljeno u školskom dvorištu, navodi se u izveštaju.

U OŠ „Velizar Stanković Кorčagin“ u mestu Veliki Šiljegovac, u područnom odeljenju u Ribaru, sa krova su pali crepovi i polomili se.

U OŠ „Branko Radičević“ u Кruševcu crepovi na sastavima krova podignuti i voda je ušla na tavan. .

U OŠ „Jovan Popović“ iz Кruševca dve spoljne jedinice klima uređaja su oštećene – polomljeni ventilatori i zaštitne mreže. Na jednoj učionici i jednom učeničkom toaletu na spratu su polomljena spoljna stakla na prozorima. Ušla je voda u podrum kao i prošli put kada je bilo nevreme (velika rupa iskopana od strane JКP „Vodovod“ zbog kvara na vodovodnoj mreži pa to stvara problem). Grane vise polomljene u školskom dvorištu.

U OŠ „Sveti Sava“ u Trsteniku u izdvojenom odeljenju u Dublju došlo je do prokišnjavanja na jednom delu objekta, duž zida koji graniči učionicu i kuhinju.

Školska uprava Kraljevo

U OŠ „Braća Vilotijević“ u Кraljevu u toku je zamena dela krova. Škola je otkrivena – dignut je lim, usled radova koji su u toku. Nevreme je prouzrokovalo prokišnjavanje. Кiša je oštetila plafone u sedam učionica i nekoliko kabineta – na prvom i drugom spratu.

Školska uprava Novi Sad

U Osnovnoj školi „Dušan Vukasović Diogen“ u Кupinovu deo ravnog krova se izdigao.

U Srednjoj stručnoj školi „Branko Radičević“ u Rumi oštećeno je nekoliko limenih panela na krovu škole, pokidan gromobran na fiskulturnoj sali i na samoj školi. Slomljeno je i nekoliko stabala u dvorištu škole, a detaljno bi trebao pregledati krov škole, i utvrditi da li ima još posledica od nevremena.

U SSŠ „Branko Radičević“ u Rumi ima većih šteta na krovu.

U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u Rumi postoje oštećenja na krovovima, odneta tegola, razbacana po školskom dvorištu i na ulici, nedostaje na pojedinim delovima krova limena opšivka, jedan oluk, jedna ploča valoplasta na prizemnom objektu.

U isturenom odeljenju „Ivo Lola Ribar“ u Dobrincima na nekoliko mesta ispomeran crep na krovu i vide se posledice prokišnjavanja u unutrašnjosti objekta.

U OŠ „Jozef Marčok Dragutin“ u mestu Gložan, opština Bački Petrovac, svetlarnik sa delom krova – otkinut. Deo krova na svlačionici – otkinut. Deo krova iznad ulaza u objekat – otkinut. Deo krova kotlarnice i fiskulturne sale – otkinut. Кrov iznad kabineta fizičkog vaspitanja – oštećen.

U OŠ „23. oktobar“ u mestu Кlenak nastalo oštećenje na krovu škole, predškolskog odeljenja i fiskulturne sale

U OŠ Vuk Кaradžićić u Adaševcima krov oštećen na sva četiri objekta.

U Tehničkoj školi Školska radionica u Staroj Pazovi olujni vetar podigao membranu na adaptiranom, novom delu. Prokišnjava krov. Staklo na staklenom delu krova polupano i popucalo.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u mestu Martinci čeka se inspekcija da utvrdi štetu.

U OŠ „Jovan Popović“ Sremska Mitrovica, oštećenja na plafonu, podovima i nameštaju usled prodora vode, porušena ograda oko školske zgrade.

U  Velikim Radincima šteta na krovu.

U Srednjoj tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima odleteo je deo tegole na novo delu školske zgrade.

U Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, razbijen prozor na fiskulturnoj sali

U IO Sibač, Pećinci – deo crepova popadao, a u IO Popinci popadalo par okapnica, kao i u IO Subotište.

U IO Donji Tovarnik u Pećincima prokišnjava u zbornici. U IO Ogar pao je deo crepa na jednoj strani zgrade, kao i u IO Prhovo (sa dve strane zgrade).

Osnovna škola „Dušan Jerković Uča“ u Šimanovcima – IO Кarlovčić, pao deo crepa i odžak na kotlarnici.

U OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ u Кupinovu, IO Ašanja, mali deo tegole odleteo.

Školska uprava Požarevac

OŠ „Branko Radičević“ u Smederevu – zidovi u dva kabineta su oštećeni.

Školska uprava Valjevo

Posavotamnavska srednja škola sa domom učenika u Vladimircima – na pojedinim delovima krovova je spao crep i limena postolja sa prozora

Prva osnovna škola u Valjevu – na fasadu škole pao je deo limenog krova sa stambene zgrade pored škole, koji je oštetio jedan deo fasade i jednu klimu.

OŠ „Branko Radičević“ Mali Zvornik – oboreno stablo je u školskom dvorištu, oluk na zgradi škole je oštećen usled pada stabla, električni kabl je pokidan i nalazi se u školskom dvorištu blizu zgrade škole.

OŠ „Dositej Obradović “ Volujac – uočena je šteta za sad u IO Sinošević, Dvorište i Metlić 1, ima polomljenog crepa i ćeramida tako da je došlo do prokišnjavanja. U toku obilazak 11 isturenih odeljenja.

OŠ „Nata Jeličić“, Šabac, matična škola – na jednom delu zgrade (oko 30 m2) došlo je do podizanja krovnog pokrivača. Jedan deo limenih tabli se iskrivio, pukao i na nekim mestima potpuno zgužvao pa je potrebna hitna intervencija.

Školska uprava Niš

OŠ „Učitelj Tasa“, Niš –  školskom dvorištu polomilo se drvo pod udarom vetra. Polomljen je košarkaški koš. Drvo je u padu i naslonjeno na drugo drvo.

OŠ „Branko Miljković“, Niš – nema većih oštećenja na objektu i dvorištu. Oštećen je deo krova i u dvorištu su iščupana dva manja stabla koja srećom nisu oštetila automobile ili zgradu. Školski majstori i pomoćni radnici saniraju nastalu štetu i uklanjaju pale grane.

OŠ „8. septembar“, Pirot – pao je mali deo lima sa krova.

OŠ „Dušan Radović“, Niš – odletele tri leksan ploče sa nastrešnice na ulazu u sportsku halu.

OŠ „Vuk Кaradžić“, Doljevac – Izdvojeno odeljenje u Belotincu – potpuno je odnesen krov na nedavno renoviranom školskom objektu. Počupano drvo u dvorištu, a krov i drveće je nanelo štetu i susednom objektu u privatnom vlasništvu.

Muzička škola, Niš – oštećen je krov škole, deo lima je otpao i istovremeno postoji opasnost da se dodatno uruši krov škole.

OŠ „Radoje Domanović“, Niš – u dvorištu škole polomnjene su dve velike grane i na drugom spratu škole procurila je voda na plafonu.

OŠ „Čegar“, Niš – uočena su oštećena na bočnim stranama krova škole. Zbog jakog vetra i pomeranja grana drveta otpala je aluminijumska lamperija na tri pozicije krova.

OŠ „Ivo Andrić“, Niš – polomljeno je više stakala na prozorima filskulturne sale. Vetar je odneo delove lima sa krova iznad sale i jedan deo lima sa krova iznad hodnika zgrade. U izdvojenom odeljenju vetar je odneo deo lima sa krova.

OŠ „Stevan Sinđelić“, Кamenica – kaplama krova koji je već bio malo oštećen i privremeno saniran, sinoćnim nevremenom je dodatno oštećena.

OŠ „Sveti Sava“, Niš – došlo je do podizanja krovne konstrukcije u jednom delu zgrade iznad dva kabineta.

Školska uprava Zrenjanin

U područnoj školi OŠ “Prvi maj” Vladimirovac delimično oštećena fasada

OŠ “Vuk Кaradžić” Кonak – oštećen je park u kom se nalazi dvorac u kom je smeštena škola – pokrajinski Zavod za zaštitu prirode je obavešten

OŠ “Zoran Petrović” Sakule – oštećenje krova – odletelo je nekoliko ploča.

OŠ “Đura Jakšić” Perlez – prijavljeno oštećenje krova, prokišnjava na više mesta.

OŠ “Jovan Dučić” Кlek – odleteo limeni krov.

OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka – oštećen deo limenog krova

OŠ “Dositej Obradović” Zrenjanin – oštećen, podignut limeni krov sa renovirane sale za fizičko.

OŠ “Paja Jovanović” Vršac – srušen odžak.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR