Glas Javnosti

ĐILAS HLADNOKRVNO PRIZNAO: Četnici su nam bili GLAVNI NEPRIJATELJI, s NEMCIMA smo hteli PRIMIRJE! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji partizan i Titov saborac, a kasnije disident i prognanik iz partije, Milovan Đilas, u jednom intervjuu detaljno je objasnio čitavu ratnu ideologiju NOB-a i potvrdio da su partizanima glavni neprijatelji bili četnici, a ne kako se mislilo Nemci, te da bi u slučaju iskrcavanja Engleza na Balkan, Partizani sa snagama Vermahta, potpisali trajniji mir.

Milovan Đilas je, naime u intervjuu objasnio kako su se Partizani pribojavali iskrcavanja Engleza na Balkan, i razoružavanja koje bi oni sproveli kao veliki protivnici komunizma.

U tom smislu, objasnio je, četnici su partizanima bili glavni neprijatelji.

- Mi smo mislili da ratujemo za svoj račun, a Nemci nek ratuju sa Englezima za svoj, a mi da ne dozvolimo da nas Englezi razoružavaju...to je bilo primirje sa Nemcima, mada mi nismo do toga došli tako daleko u pregovorima - ispričao je Đilas.

On je potvrdio i da su im u toj perspektivi glavni neprijatelji bili četnici Draže Mihailovića.

- Mi smo isticali da su nam četnici glavni protivnici, i faktički su to i bili, ako imate u perspektivi mogućnost isckrcavanja Engleza na Balkan. Nama je cilj bio trenutno primirje, oni nisu bili iskreni ni sa jedne strane, ali ako bi se Englezi iskrcali, verovatno bi se to pretvorilo u jedan trajniji odnos primirja sa Nemcima, to je značilo potpuno odvajanje od SSSR, jer bi nas oni žrtvovali Englezima - zaključio je tada Đilas.

Snimak možete pogledati na linku ispod, a Đilasov iskaz počinje na 40:25 minutu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR