Glas Javnosti

ĐAVO, POLITIČAR I PREDIZBORNA KAMPANJA: Priča koju živimo već 30 GODINA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Politički pluralizam, nakon pada komunizma u Jugoslaviji, doneo je i neprekidne kampanje, tokom kojih političari obećavaju kule i gradove, od kojih na posletku ostanu samo pusta obećanja.

Ovo se vremenom ustalilo kao nekakav nepisani običaj, koji isključuje svaku sankciju, pa je zbog svoje efikasnosti i zavodljivosti, postao vodeći politički model osvajanja vlasti. Jer - slagati birače tokom kampanje, nije zakonom predviđeno kao krivično delo, a ako još ima i onih koji u to poveruju, uspeh je zagarantovan.

Jedna andegdota, ili humoreska, na slikovit način opisala je, kakvu zavodljivu moć imaju političke kampanje, i kakav otrežnjujući šamar, jednom kada se izbori okončaju.

Priča ide otprilike ovako: 

Jedan od važnijih političara doživi smrtnu nezgodu, kada je njegova duša stigla na nebo tu ga sačeka Sveti Petar:

-Danas se odlučuje da li ćeš u raj ili pakao.

-Nema problema, ja sam odlučio, hoću raj.

-Žao mi je, sve i da hoću ne smem da te pustim tek tako. Prvo moraš da provedeš jedan dan u paklu i jedan u raju pa posle da odlučiš.

Iako je političar bio navalentan i slatkorečiv, Sveti Petar se držao propisa.

Otvori on vrata i političar uđe u lift koji se spustao dole sve do pakla.

Kada je ušao zatekao je ogroman golf teren i njegove prijatelje političare, koji su odmah mu prišli pozdravili se. Odigrali su jednu partiju i uz smeh se prisećali dana kada su se zajedno bogatili na račun poreskih obveznika. Tada se pojavi đavo klupski predsednik i odvede ih u klupske prostorije na laganu večeru. Jastog, kavijar i šampanjac. Toliko im je bilo dobro da nisu ni primetili kada je došlo vreme za rastanak. Vrata lifta se otvoriše i političar se zaputi u raj. Ceo dan je proveo sa veselim dušama svirajući harfu i premeštajući se sa oblaka na oblak. Dođe vreme kada je političar morao odlučiti.

Nije sačekao ni pitanje, a već je počeo govoriti:

-U raju je lepo ali mislim da bi mi pakao više odgovarao.

Kada je ponovo sišao zatekao je pustinju pretrpanu smećem i njegove prijatelje kako preturaju po djubretu tražeći hranu.

Tada ugleda djavola i upita ga:

-Ne razumem, ovde je juče bio golf teren i klopa a danas?

- Juče je bila predizborna kampanja, a danas si glasao!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR