Glas Javnosti

ĐACI OSTALI BEZ PUTOVANJA, AGENCIJA NE VRAĆA NOVAC, navodno u blokadi, ali ipak radi!?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Očekuju se rezultati vanrednog nadzora turističke inspekcije.

Roditelji oko 50 učenika iz tri niške osnovne škole koje su još pre tri godine organizovale odlazak na horski festival u Pragu, i dalje čekaju na povraćaj novca, jer putovanje nije realizovano zbog pandemije. Novosadska agencija kojoj su uplaćivali novac je u blokadi, pa roditelji strahuju da će ostati bez para, iako tvrde da agencija uredno posluje i da su prevareni, pišu Južne vesti.

Novac od svih putovanja koja su ugovorena neposredno pre početka pandemije i koja nisu realizovana, trebalo je da bude vraćen putnicima na osnovu neiskorišćenih zamenskih vaučera do 1. februara ove godine, kada je bio poslednji zakonski rok.

O to se oglušila novosadska turistička agencija Ivontravel sa kojom redakcija Južnih vesti nije uspela da stupi u kontakt, jer brojevi istaknuti na zvaničnom sajtu nisu dostupni. Nikog nema ni na adresi gde posluju, proverile su Južne vesti u Novom Sadu, a na vratima stoji i papir sa informacijama o agenciji, radnom vremenu, ali i netačni matični brojevi firme i organka. Iako na sajtu APR-a agencija ima aktivan status, licenca je oduzeta i u blokadi su od oktobra 2020. godine, dok su roditelji sa otplaćivanjem putovanja za svoju decu počeli krajem 2019. godine.

Reč je o horskom festivalu u Češkoj na koji su deca iz niških osnovnih škola “Ivo Andrić”, “Kole Rašić” i “Učitelj Tasa” trebalo da odu još marta 2020. godine po ceni od 210 evra po osobi, ali je putovanje otkazano zbog aktuelnog virusa, svedoče roditelji.

Otac jednog deteta iz OŠ “Ivo Andrić” kaže da nije ni pretpostavljao da im novac neće biti vraćen, pogotovo jer je putovanje organizovano preko škole. Bezbroj puta smo pokušali da stupimo u kontakt sa agencijom i vlasnikom, ali bezuspešno. Na kraju smo i škola i mi roditelji slali prijave nadležnoj inspekciji, ali nema ni naznaka da ćemo dobiti novac - kaže jedan od roditelja. Dodaje da su obavešteni da je agencija u blokadi, ali i da i pored toga uredno posluju pa su i na sajtu istaknute ponude za predstojeća letovanja.

Da agencija još posluje, kažu roditelji, dokazuje i to što je na ime zamenskih vaučera letos ponovo organizovano isto putovanje za učenike, ali da mnogi nisu želeli da ga iskorite i da su uglavnom išli novi osnovci, jer su njihova deca već upisala srednju školu. Ipak, deo onih koji su prijavili decu na putovanje doživeo je i neprijatnost zbog lošeg autobusa.

Trebalo je da pođu tri autobusa, jedan je bio u katastrofalnom stanju, star i nebezbedan, pa ga je policija na kraju isključila iz saobraćaja i ta deca nisu otišla. Sada sam očekivala povraćaj novca, ali se niko ne javlja. Ja sam jednom uspela da dobijem vlasnika koji mi je rekao da je u blokadi i da ne namerava da vrati novac koji nema - kaže drugi roditelj.

Prema javno dostupnim informacijama na APR-u, Ivontravel je ogranak agencije Integral travel koja, prema zvaničnim informacijama, aktivno posluje sa važećom licencom i čiji je vlasnik isti, što roditelji smatraju neprihvatljivim i manipulisanjem decom i njihovim porodicama. Jedan račun ogranka drži u blokadi i ne vraća novac deci, a onda sa drugom agencijom uredno posluje i vodi decu na putovanja. Inspekcija će na kraju proglasiti insolventnost agencije i mi ćemo ostati bez para - kaže majka jednog učenika.

Požalili su se i na osiguravajuću kuću, koja, kažu, nema nameru da nadoknadi štetu. Odbija da komentariše polisu i naknadu štete nakon što smo im se obratili - objašnjavaju roditelji. Roditelji iz sve tri škole kažu da su prepušteni sebi i da ne nailaze na razumevanje nadležnih koji od njih traže strpljenje.

Turistička inspekcija je neke od roditelja obavestila da je organizovan vanredni inspekcijski nadzor, kao i da prikupljaju dokaze i preduzimaju sve mere iz svoje nadležnosti.

Dirigent hora Marija Stojanović iz OŠ “Učitej Tasa”, koja je zajedno sa OŠ “Kole Rašić” radila projekat za studijsko putovanje učenika, kaže da su godinama preko iste agencije putovali na horske festivale i da nikada do sada nije bilo problema. Ipak, smatra da su sada situaciju sa kovidom iskoristili, nauštrb roditelja preko 30 đaka obe škole.

Vlasnik agencije je nakon prijave inspekciji putem mejla roditeljima ponudio zamenske vaučere za festivale, ali ne i opciju povraćaja novca. Sve što je moglo da se uradi mi smo uradili, ali očigledno da su pojedine agenciije iznad zakona i zloupotrebljavaju situaciju sa kovidom - objašnjava Stojanović. Ona takođe potvrđuje da je vlasnik pomenutih agencija nastavio sa organizacijom putovanja, kao i da su mnoge škole u Srbiji u prethodnom periodu putovale preko njih, pa ističe da je turistička inspekcija sada na potezu, kao i osiguravajuća kuća.

Direktorka OŠ “Ivo Andrić” kaže da su i oni prijavili slučaj inspekciji i da očekuju reakciju nadležnih. Roditelji tvrde da preko dvadesetoro đaka te škole još čeka na novac, navode Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR