Glas Javnosti

ĐACI OSMISLILI SJAJAN IZUM : Đački autobus gde se karta plaća otpadom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Petoro učenika Ekonomske škole iz Niša osmisli su kako da olakšaju putovanje učenicima od kuće do škole, ali da to sem praktično bude i ekološki.

Tako su osnovali kompaniju koja bi se bavila prevozom đaka, a deo karte oni bi plaćali donošenjem reciklažnog materijala u školu!

- Kod nas u školi već 6-7 godina postoji regionalni centar za omladinsko preduzetništvo i tu se rađaju razne ideje. Niš je postao veliki grad i gužve su svuda u saobraćaju, a mi smo škola koja je na periferiji grada. I zbog gužvi kada je špic đaci kasne, uglavnom na prve časove. Onda su učenici došli na ideju da se oformi školski autobus koji bi vozio samo đake a smišljena je i ruta kojom bi on išao. Naravno, vodilo se računa odakle su nam učenici i koji to deo nije pokriven lokalnim prevozom - objašnjava nastavnica Ivana Milčev, koja je bila mentor učenicima tokom projekta.

Ona je objasnila šta su, zapravo, smislili ovi mladi preduzetnici.

- Ponudila bi se mogućnost učenicima da cenu karte umanje tako što bi donosili reciklažni materijal. Na primer za 20 plastičnih flašica dobijao bi se jedan token. Postoji tarifa koju smo smislili i koja je u skladu sa otkupnim cenama reciklažnih centara. Dobijali bi se tokeni koji bi mogli da se iskoriste pri kupovini karte, tako što bi se cena umanjivala. Jedan token bi vredeo 20 dinara, pa koliko skupite za mesec dana i koliko skupite za mesec dana toliko bi umanjili cenu karte - objasnila je nastavnica.

Milčev kaže da bi učenici reciklažni materijal donosili u školu jer već postoji prostor gde bi se otpad prikupljao, sortirao i dalje otpremao reciklažnim centrima.

- Time bi učenici bili motivisani da što više prikupe, a radilo bi se i na njihovoj svesti o značaju svega. A i kada je finansijski nešto isplativo, onda nas to i povuče da to radimo. S druge strane bi se deci omogućio jedan bezbedan prevoz jer bi se školski autobusi koristili za prevoz đaka - objašnjava nastavnica.


Dodaje da su već neki razgovori obavljeni, pa čak i sa ljudima iz gradske skupštine.

- Pričali smo sa nekim ljudima iz kabineta gradonačelnice, a sa reciklažnim centrima smo sklopili neki vid saradnje i oni su veoma zainteresovani. S njima nema nikakvih problema jer se njima sa donosi reciklažni materijal. Najveći je problem ko će biti prevoznik i ko će ući u posao sa nama tako što će da ustupi dva autobusa. Ta dva autobusa pokrivaju dve smene naših đaka kojima bi dovodili i vraćali đake u obe smene - kaže Milčev.

Nastavnica kaže da je najvažnije u svemu što u ideji učestvuju đaci. Konkretno ovu ideju je osmislilo petoro drugara Anastasija Jevtić, Melisa Mutić, Natalija Đorđević, Aleksandar Dimitrijević i David Mladenović.

- Mi nastavnici smo samo njihovi saradnici, a sve ostalo samo oni rade - objasnila je nastavnica Milčev.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR