Glas Javnosti
Posta

DIZNI OZBILJNO UGROŽAVA NETFLIKS: U trci medijskih giganata za nove pretplatnike, Dizni prednjači

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija Dizni (Disney) planira da u decembru pokrene novu uslugu striminga podržanu oglasima u SAD, pošto je pretekla Netfliks (Netflix) u trci za plaćene pretplatnike. Kompanija je početkom jula prijavila 221,1 milion pretplatnika na svoje tri striming platforme što ju je stavilo ispred Netfliksa, koji gubi pretplatnike.

Kompanije vode računa o svim aspektima poslovanja u svetu, a jedan od najvažnijih je dobro predviđanje. Na primer, gubitak prava na striming za kriket u Indiji smanjio bi rast broja pretplatnika u poređenju s prethodnim planovima, kažu u kompaniji Dizni, prenosi Euronews pisanje BBC-a.
Kompanija, koja takođe poseduje televizijsku platformu za opštu publiku Hulu i ESPN+ fokusiranu na sport, saopštila je da je potražnja za njenim Dizni+ proizvodom i dalje velika, dok na primer mladi ljudi smanjuju usluge za striming video snimaka Netfliks koje plaćuju 2,99 USD za zajedničke naloge.

S druge strane, broj pretplatnika na platformi Dizni+ porastao je u ovom kvartalu na 14,4 miliona, što je daleko više od očekivanja analitičara tržiša. Mnogi od njih ne žive u SAD, prenosi portal Ekapija.
Kasnije ove godine kreće nova usluga finansirana iz reklama, koja će se i dalje naplaćivati po trenutnoj ceni od 7,99 USD, dok će naknada za uslugu bez oglasa biti 10,99 USD mesečno. Marketinčki stručnjaci Diznija ne očekuju da će takva razlika u ceni uticati na smanjenje broja pretplatnika, a Izvršni direktor Bob Čapek kaže da se očekuju dobri finansijski rezultati kompanije.
Rast broja Diznijevih pretplatnika zasnovan je na prihvatljivim cenama jer ga je posao sa strimingom koštao samo u jednom kvartalu 1,1 mlrd USD i sa procenom da će ukupni gubici ove godine biti rekordni.

Dizni je jedna od kompanija kojima je pandemija koronavirusa išla na ruku i pomogla im u stabilizaciji finansija. Ukupni prihodi u periodu april-jun skočili su za 26% u odnosu na prošlu godinu, stvarajući profit od 1,5 mmlrd USD, dok su akcije kompanije skočile za više od 6%.
Paolo Peskatore, analitičar kompanije PP Foresight, nazvao je to "ključnim momentom u ratu za striming", rekavši da Dizni ima više prostora za rast od najvećeg rivala Netfliksa.
Netfliks je izgubio skoro milion naloga u poslednjem kvartalu, i sada ima 220,67 miliona pretplatnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP