Glas Javnosti

DIVLJAŠTVU ALBANACA NEMA KRAJA: Ne poštuju ni MRTVE SRBE! Sve više PORUŠENIH spomenika na Kosovu i Metohiji!

Društvo
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Svaki put kada dođemo sve je više porušenih spomenika, rekli su Srbi iz Severne Mitrovice, koji su povodom Zimskih zadušnica, grupa Srba iz Severne Mitrovice obišli grobove najmilijih u južnom delu grada, prenosi "Radio Mitrovica sever".

Takođe stanovnik Severne Mitrovice rekao je da ga obuzme tuga, kad vidi u kakvom je stanju pravoslavno groblje.

"Vidite i đubreta ima…. Toliko nekulture i necivilizacijskog postupanja nema nigde. Mi njihovo groblje nismo takli. Mi mrtve poštujemo… A naši mrtvi? Koske su im pomerili", kaže jedan stariji Mitrovčanin.

Nakon 1999. godine, groblje u Južnoj Mitrovici doživelo je sudbinu gotovo svih pravoslavnih grobalja na Kosovu. Spomenici su porušeni, kapela je devastirana, pa obnovljena, a potom opet oštećena. Na više mesta grobne ploče su razvaljene, mnoge humke su zarasle do neprepoznatljivosti.

Novosahranjenih skoro i da nema. Tek par sporadičnih sahrana i to po izričitoj želji preminulih.



Procenjuje se da je na groblju u Južnoj Mitrovici uništeno 90 odsto spomenika, a svaki put kada Mitrovčani obiđu ovo mesto, što se dešava isključivo na Zadušnice, konstatuju da je oštećen još po koji spomenik.

Istovremeno, u Severnoj Mitrovici, na ulazu u grad iz pravca Zvečana, nalazi se muslimansko groblje, na kome su mahom sahranjeni Albanci. Nikada nije zabeleženo nikakvo skrnavljenje, niti nepoštovanje prema tom sakralnom mestu.

Građani su jutros na groblje otišli prevozom koji je organizovao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Prištinski sveštenik Staniša Arsić apelovao je na sve koji imaju srodnike sahranjene u Prištini da dođu makar na Zadušnice i obiđu njihove grobove.

"To nam je u amanet da sve što imamo ostalo nam je od njih. I ako mi njih zaboravimo, znajte da ne činimo ispravnu stvar. Ovo je slika današnjeg dana na prištinskom groblju. Zaista je žalosno da pored dve porodice koje su izašle na groblje danas, nikog drugog nema ovde", rekao Arsić.

Na pravoslavnom groblju u Prištini na današnje zadušnice izašlo je desetak građana, kako bi obišli grobove svojih najmilijih.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR