Glas Javnosti

DIREKTORKA RFZO O VELIKOJ REKONSTRUKCIJI PORODILIŠTA U SRBIJI: Ukidaju se zajednička kupatila, prave se roditeljske sobe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, država će, u naredne četiri godine, rekonstruisati sva porodilišta.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je cilj da se obezbede roditeljske sobe i da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravimo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba, kaže direktorka RFZO.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je poslednjih godina mnogo ulagano u rekonstrukciju i izgradnju bolnica, a da su ostala još porodilišta.

Prema njenim rečima, iz tog razloga predsednik Aleksandar Vučić je najavio rekonstrukciju ili izgradnju 59 porodilišta do 2027. godine.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da se u rekonstrukciju kreće od najvećih porodilišta.

- Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom - istakla je direktorrka RFZO.


Foto: Jutjub

Napomenula je da kada pored porodilje postoji bliska osoba, onda se smanjuje i akušersko nasilje.

Sanja Radojević Škodrić kaže da je bitna i edukacija i da mora da se definiše šta je verbalno, a šta fizičko nasilje i ističe da događaj iz Sremske Mitrovice ne sme da se ponovi.

Najavila je da će u naredna dva meseca biti napravljen ozbiljan plan i da će brojni objekti biti rekonstruisani, a neka porodilišta će dobiti i nove zgrade poput GAK Narodni front koji dobija novu zgradu na Bežanijskoj kosi.

O programu vantelesne oplodnje

Govoreći o programu vantelesne oplodnje, kaže da svaki šesti par ima problem sa začećem, a Srbija je po obimu prava za vantelesnu oplodnju o trošku države prva zemlja.

- Jedno od razmišljanja su Nifti testovi o trošku države. To će biti o trošku države, napravićemo ozbiljnu analizu koji su testovi neophodni - kaže direktorka RFZO.

Kod tri bebe otkrivena spinalna mišićna atrofija

Skrining za spinalnu mišićnu atrofiju uveden je u septembru, a kako je rekla Sanja Radojević Škodrić do sada je pregledano 17.139 beba, a kod tri bebe otkrivena je spinalna mišićna atrofija i one su odmah primile lek, što je veoma bitno. Kaže da sva tri leka koja postoje na svetu postoje i u Srbiji o trošku države.

Kako je rekla, za retke bolesti se sve više izdvaja, maksimalno se razmišlja kako da se olakša tim osobama i njegovim porodicama.

- Zato je predsednik najavio vaučere od 35.000 dinara za suplemente i lekove, druga mera su vaučeri od 50.000 za odlazak na rehabilitacije u banje i na planine i treća mera je jednokratna pomoć od 25.000 dinara - rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Napomenula je da je budžet za retke bolesti osnovan 2013. godine i on je do sada samo za lekove povećan 55 puta.

Vest koja je iznenadila sve, kako je rekla, je ta što je predsednik najavio u subotu 200 miliona evra za inovativne lekove za retke bolesti.

- To je ogroman iznos i više se neće desiti da postoji neki inovativni lek u regionu, a da ne postoji u Srbiji - kaže Sanja Radojević Škodrić.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR