Glas Javnosti

Direktorka PMF-a podržala Filozofski: Autonomija Univerziteta pred samu smrt

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević podržala je kolege sa Filozofskog fakulteta, koji je grupa mlađih osoba blokirala u četvrtak.

Ona se na današnjem skupu ispred Filozofskog fakulteta obratila okupljenima, poručujući da je među njima i veliki broj zaposlenih i studenata na PMF-u.
 
Kako je navela, zaposleni na PMF-u su u četvrtak samoinicijativno odlučili da organizuju skup ispred svoje zgrade, nakon čega su saznali da će skup biti ispred Filozofskog. 
"To govori o našoj bliskosti, ne samo u smislu fizičke razdaljine, već i kako doživljavamo stvarnost i duboke probleme koji potresaju našu univerzitetsku zajednicu, ali i društvo u celini", poručila je Pavkov Hrvojević.
 
Dodala je i da je ponosna na studente i profesore koji su stali u odbranu "nečega što je već dugi niz godina na krhkim nogama".
"A ja bih rekla da je u akutnoj komi - to su autonomija Univerziteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja", navela je dekanica PMF-a.

Ona je, kako je objasnila, u četvrtak svim zaposlenima prosledila mejl kao odgovor na pitanje kakav je stav PMF-a u vezi sa poslednjim dešavanjima na Filozofskom.
 
"Prvo što je važno da znate jeste da Studentski parlament PMF-a nije podržao inicijativu za otkaz kolege Gruhonjića i nije podržao ovu blokadu", ukazala je Pavkov Hrvojević.
Njena moralna i građanska dužnost bila je, kaže, da u sredu bude ispred Filozofskog fakulteta i da podrži kolegu Dinka Gruhonjića.
 
Na Senatu Univerziteta podržala dekanicu Filozofskog fakulteta, dok sam Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu reagovali.
 
"Verujem da vam se svima mota Nimelerova pesma - kada su došli po mene, nije bilo nikoga da pritekne u pomoć. Znajte, PMF je uz vas", zaključila je dekanica PMF-a Milica Pavkov Hrvojević.Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR