Glas Javnosti

Direktorka Batuta: Razmatra se uvođenja kaznenih politika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović kaže da će se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u narednim danima razmatrati i primena kaznenih politika, ali pre svega apeluje na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović kaže da su krizni štabovi Novog Pazara i Tutina proglasili vanrednu situaciju.

- Vanredna situacija je bila potrebna mera u smislu pooštravanja primene preventivnih mera, ličnih zaštitnih mera, zabrane javnih okupljanja, istovremeno i ograničavanja komunikacije ljudi, upravo iz ključnog razloga, a to je sprečavanje prenosa asimptomatskih slučajeva koji su doprineli povećanju broja inficiranih - objašnjava doktorka Jovanović.

Ističe da je do sada registrovano 369 slučajeva zaraze u Novom Pazaru i oko 90 slučajeva na teritoriji Tutina.

- Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mere koje je Krizni štab primenio veoma značajne i poštovanje svih mera doprineće smanjenju prenosa kovida 19 među građanima i uticati da se u narednim danima epidemiološka situacija kontroliše - naglašava doktorka Jovanović.

Kaže da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih kliničkih centara širom Srbije koji će raditi na organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u kovid ambulantama, trijažnom centru i bolnici u Novom Pazaru.

U strukturi inficiranih dominiraju mlađe osobe
Doktorka Verica Jovanović ističe da u ovom trenutku u strukturi inficiranih dominiraju osobe mlađeg uzrasta i srednjih godina.

- Apelovala bih na osobe sa hroničnim bolestima zato što se prenosom od asimptomatskih slučajeva na osobe koje su u rizičnim kategorijama klinička slika bolesti komplikuje i dolazi do opterećenja bolničkih kapaciteta - kaže doktorka Jovanović.

Smatra da su do širenja virusa, koji nije davao nikakve kliničke simptome, dovela okupljanja u manjim kolektivima i grupama i izlasci mladih ljudi.

- U narednim danima, u skladu sa epidemiološkom situacijom, procenjivaće se i primena kaznenih politika, ali pre svega jedan apel na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava i na obaveznu upotrebu maski u gradskom prevozu - naglašava doktorka Verica Jovanović.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR