Glas Javnosti

Digitalizacija sve prisutnija i u stomatološkoj praksi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslovanje stomatoloških ordinacija zavisi od brojnih faktora, a ono što pacijente najčešće opredeljuje prilikom izbora zubara jeste kvalitet usluga, cena, lokacija, ali i dobar marketing.

Kao i u drugim zemljama, i u Srbiji su stomatološke usluge u privatnoj praksi prilično skupe za većinu građana, mada i dalje znatno jeftinije nego u razvijenim državama zapadne Evrope i SAD.

Zato je poslednjih godina sve popularniji dentalni turizam, pa čak postoje i agencije koje su specijalizovane za dovođenje stranih pacijenata u Srbiju. One zainteresovanima obezbeđuju kompletnu uslugu – od prevoza i smeštaja do zakazivanja termina za preglede i intervencije. 


Stomatološka praksa se, kao važan deo zdravstvenog sistema u Srbiji, kontinuirano razvija i unapređuje. Kod nas postoji veliki broj privatnih firmi koje se bave stomatologijom i taj broj se konstantno uvećava, a njihovi ukupni prihodi u 2021. godini premašili su četiri milijarde dinara. Ove firme uglavnom su fokusirane na pružanje usluga opšte stomatologije, mada postoje i specijalizovane klinike koje nude usluge iz oblasti oralne hirurgije, ortodoncije, endodoncije i implantologije.

Stomatološke klinike u Srbiji su u svom radu sve više orijentisane na primenu savremenih tehnologija i novih materijala, digitalizacija je sve prisutnija u ordinacijama, a to je dovelo do poboljšanja kvaliteta usluga i sve manjeg broja komplikacija.

S obzirom na to da je uglavnom reč o manjim firmama, ne čudi da je od ukupno 3.175 preduzeća koja posluju u ovoj delatnosti čak 3.168 registrovanih preduzetnika.

Rad u stomatološkoj praksi zahteva direktan kontakt sa pacijentima, tako da je pandemija korona virusa dosta usporila, a u jednom trenutku čak i potpuno onemogućila rad stomatoloških ordinacija.

„Nakon što su korona mere ublažene, sve se brzo vratilo u normalu, ali je dentalni turizam dosta usporio i posete pacijenata iz inostranstva su se proredile. Što se tiče sadašnje krize uzrokovane ratom u Ukrajini, ona se nije posebno odrazila na stomatološku delatnost, osim u smislu povećanja cena materijala“ objašnjava u razgovoru za Biznis.rs njihov sagovornik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR