Glas Javnosti

DEVOJKA DOBILA UDARCE U LICE JER NOSI SUKNJU, trojica je napala A PROLAZNICI GLEDALI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nasilje ima jedno lice- negativno, nema opravdanja. Suknja, šminka, tvoje postojanje- ne sme da se toleriše kao legitiman uzrok da muškarac uzvrati nasiljem, i to samo zato što si pokazala malo više kože.

Francuska policija otvorila je istragu nakon što je devojka u Strazburu izvestila da su je trojica muškaraca napala na ulici jer je imala suknju.

22-godišnja studentkinja, koju su francuski mediji identifikovali kao Elizabet, prijavila je da su joj na ulici prišla trojica muškaraca koji su joj prigovorili jer je nosila suknju.

U intervjuu je Elizabet rekla da je hodala prema svom domu kada joj je jedan od trojice muškaraca naglas rekao: "Pogledajte ovu kurvu u suknji."

Sva trojica su joj se tada približila, kaže studentkinja, i dvoje su je držali dok ju je treći udario u lice, ostavljajući modricu na oku. Nakon napada, trojica muškaraca su pobegla.

Rekla je da je napadu na ulici prisustvovalo najmanje 12 ljudi, ali niko joj nije priskočio u pomoć.

Slični napadi sve češći 

Ministarka unutrašnjih poslova Marlene Šipa je posetila Strazbur kako bi se obratila javnosti o bezbednosti žena na ulici.

-Suknja nije kriva za napad, a žena još manje. Žena se nikada ne napada jer nosi suknju. Žena se napada jer postoje ljudi koji su mizogini, seksistički nastrojeni, nasilni i misle da se zakoni i pravila ponašanja na njih ne odnose-, rekla je Šipa.

-Kada ste student i morate da razmišljate o tome šta ćete nositi i kakvu poruku to šalje, to je neverovatno mentalno opterećenje-, dodala je ministarka.

Apelovala je na javnost da odmah upozori policiju ako je bila svedok bilo kakvog uznemiravanja žena na francuskim ulicama.

Izvešteno je danas o još dve mlade žene koje su napadnute na ulici. Napao ih je 18-godišnjak koji im je prigovorio „u prekratkim suknjama“: Mladića je uhapsila policija.

 Zašto tolerantnost i poštovanje nisu evoluirali?

Rečenice poput ‘’Zašto si nosila uopšte kratku suknju?’’, ‘’Zašto si bila našminkana?’’, ‘’Zašto si svojim IZGLEDOM privlačila pažnju?’’ su dosta česte kada se govori o silovanju i napadima na žene.

Da bude još tužnije, ove izjave ne dolaze samo od strane muškaraca, već I od strane drugih ‘’moralnih gromada’’ koje ne nose kratke suknje I ne šminkaju se, ili to rade ali samo do sada nisu bile napadnute zbog toga.

Nameće se sledeće- Sve moguće slobode su ‘’izvojevane’’, šatro, a i dalje postoje opaske poput ovih. Da li žena zaista treba da bude zabrinuta za svoju bezbednost samo zato što je rešila da OBUČE SUKNJU?

 

U Srbiji stanje poražavajuće

O nasilju nad ženama se govori na tribinama, konferencijama, gomilaju se organizacije jedna za drugom, ali šta se dešava sa rezultatima tog silnog ‘’rada’’.

O neadekvatnoj reakciji institucija najviše govori činjenica da se, prema navodima medija, svaka treća žena obraćala za zaštitu i pomoć nekoj od nadležnih institucija pre nego što je UBIJENA, ne silovana, uvređena… UBIJENA!

U dve trećine slučajeva nije bilo ranijih prijava, ali to ne znači da žene nisu trpele nasilje, već samo da oni nije bilo prijavljeno ili evidentirano u nadležnoj službi.

A šta ćemo sa onom jednom trećinom? Od 90 žena, 30 bi bilo sada živo da se bar malo više posveti PRAVA PAŽNJA ovom problemu, ozbiljnom problemu!

Po statistikama oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a 29 odsto smatra da je to privatna stvar koja treba da ostane ‘’kod kuće’’. Četvrtina žena nije adekvatno informisana i ne zna šta da radi u slučaju da doživi nasilje! Da to nije slučaj, sada bi bilo živo svih onih 90 žena- svaka bi znala da nije u redu maltretiranje, da nije manje vredna jer je žena i da nije zaslužila bilo kakav vid diskriminacije samo jer se rodila u rodu koji na ovom svetu (istorijski I kulturološki) ima manju vrednost.

O nasilju, o svim njegovim oblicima, o tome da su suknje stvar izbora, i da niko ne sme da vređa nijednu ženu jer nosi istu mora da se govori. Ništa se neće desiti ako se glava okrene na drugu stranu, ne treba niko da doživi neprijatnost jer je ono što jeste, kamoli zato što oblači ono što želi da obuče!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR