Glas Javnosti

Detaljna prognoza za vikend :Evo u kojim predelima će biti snega

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom vikenda se očekuje vetrovito

Današnji dan doneće Srbiji kratkotrajnu stabilizaciju vremena, ali ne zadugo, jer već u toku noći sledi jača promena. Petak će većim delom proteći u znaku sunčanog vremena, a pojačan severozapadni vetar biće u slabljenju. Maksimalna temperatura biće od 6 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

U toku večeri do Vojvodine se očekuje prodor hladnog fronta, uz jače naoblačenje sa kišom, a ovo pogoršanje vremena tokom noći proširiće se i na ostale predele Srbije.

U drugoj polovini noći i pred jutro u svim brdsko-planinskim predelima očekuje se sneg, a padavine će biti prolaznog i umerenog karaktera i povezani uz prodor hladnog fronta.


Na planinama poput Zlatara, Kopaonika, Stare planine i drugih viših planinama očekuje se da padne 10 do 20 centinetara snega, a sneg će zabeliti i niže planine, pri čemu se može manji snežni pokrivač može ponegde formirati i u nižim predelima južne, jugoistočne i zapadne Srbije, ali uz brzo otapanje.

Istovremeno, u drugoj polovini noći na severu Srbije očekuje se razvedravanje i to prvo u Vojvodini, pa će u subotu tokom dana biti sunčano. U ostalim predelima Srbije očekuje se promenljivo oblačno, tek ponegde sa slabim padavinama, u nižim predelima u vidu kiše, na planinama u obliku snega.

U noći između subote i nedelje i tokom nedelje predele Srbije južnije od Save i Dunava očekuje novi talas padavina, ali ne očekuju se značajnije količine. U nižim predelima očekuju se uglavnom kiša i susnežica, u brdsko-planinskim predelima sneg. Padavine će biti pljuskovitog, lokalnog i kratkotrajnog karaktera, tako da neće zanačjno uticati na povećanje snega u predelima gde ga bude bilo.

Na severu će biti suvo, u Vojvodini i vedro.

Kada je Beograd u pitanju, u petak uveče i tokom noći jače naoblčenje sa kišom, a pred jutro razvedravanje. Tokom vikenda uglavnom suvo, samo u noći između subote i nedelje i delom u nedelju na širem području grada očekuje se kratkotrajna i veoma lokalna pojava pljuska kiše ili susnežice, u višim delovima grada i pljusak snega.

Iako se preko Srbije očekuje prodor hladnog fronta, ne očekuje se značajni pad temperature vazduha. Jutarnja temperatura u subotu biće od -4°C na jugu do 4°C na severu Srbije, maksimalna dnevna od 6 do 10°C, a u nedelju ujutro od -3 do 3°C, tokom dana od 3 do 9°C. Maksimalna temperatura u Beogradu biće u subotu do 8°C, u nedelju do 6°C, a na višim planinama tokom celog dana biće ispod 0°C.


Dakle, hladni front neće biti izražen toliko u vidu pada temperature vazduha, već u vidu vetrovitog vremena.

U subotu će u većem delu Srbije duvati jak severozapadni vetar sa udarima iznad 50 km/h. Iako jaki, ovakvi vetrovi nisu retki u našim predelima i nema mesta panici, jer su sasvim uobičajena pojava. Lokalno u Vojvodini, na planinama i na istoku Srbije očekuju se olujni udari severozapadnog vetra od 70 km/h.

Drugog dana vikenda vetar će biti u slabljenju.

Inače, tokom vikenda se očekuje osetniji porast vazdušnog pritiska i to će biti uvod u stabilizaciju vremena, tako da će sledeće sedmice pod uticajem veoma visokog vazdušnog pritiska biti stabilno i suvo.


Glas 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR