Glas Javnosti

DESETA SEZONA vođenih tematskih obilazaka Novog groblja počinje 17. septembra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo groblje otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska

Jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja otvara se 17. septembra 2023. i to upravo tokom manifestacije Dani evropske baštine.

Ujedno, ovo je godina u kojoj se obeležava desetogodišnjica vođenih obilazaka Novog groblja.

Ovo groblje otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska, koja su u prethodnom periodu izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

Prvi po redu, pod nazivom „Portreti srpskih diplomata i državnika – zlatno doba srpske diplomatije“, održaće se 17. septembra od 11.00.

Tokom događaja posetioci će moći da se upoznaju sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji vešto manevrisali nepostojanim diplomatskim vodama u turbulentnim vremenima.

Sledeći obilazak, zakazan za 1. oktobar od 11.00, nosi naziv „Satkane od duše i uma – tragom znamenitih Srpkinja“.

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, posetioci će se podsetiti svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Priča je posvećena svim onima ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno.

Poslednji u nizu obilazak ovog svojevrsnog muzeja pod otvorenim nebom, ekskluzivni prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, održaće se 5. novembra od 11.00 pod nazivom „Velike ljubavi srpskih velikana“.

Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće posetioce stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razočaranjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode posetioce neće ostaviti ravnodušnim, poručuju organizatori ovog događaja.

Prijave nisu potrebne, saopštavaju iz „Pogrebnih usluga“, a trajanje obilaska je 120 minuta. Mesto okupljanja za sve posetioce biće na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50), a kroz tematske obilaske vodiće ih dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

Glas javnosti / O10S


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR