Glas Javnosti

Deset vrsta povrća koje se mogu sejati u junu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jun je mesec u kojem već beremo prve plodove posejane i posađene proletos, ali bez obzira na sve više temperature, još uvek možemo sejati određene kulture koje će donositi plodove u drugom delu leta i tako nam sve vreme osigurati sveže namirnice.

Tako se na primer mahunarke mogu sejati još ovog meseca, a onda ponovo početkom avgusta, zavisno od temperatura. Redovno treba da se zalivaju i okopavaju, posebno ako se stvori pokorica. Kada dostignu visinu 15 do 20 cm, treba da se ogrnu. Pasulj brzo raste i takođe dobro podnosi toplotu. Kada u vreme cvetanja vlada suša, a vetar je jak, vreo i suv, dolazi do opadanja cveta i možete ostati bez roda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalivanje u ovom periodu.
Tikvice takođe brzo rastu i još uvek se mogu sejati direktno u baštu. Treba da se izabere sunčana pozicija i dobro drenirano zemljište. Tikvice treba redovno zalivati, a zemlju oko njih malčirati. I krastavci su poput tikvica i traže sličnu negu. U slučaju sadnje rasada biće osetljiviji na prilagođavanje i visoke temperature, pa ih redovno treba navodnjavati. Mogu se ponovo sejati drugoj polovini jula, za berbu u septembru.

Šargarepa posejana u junu vadi se kasno leti ili u jesen. Ali, pre setve treba dobro pripremiti zemljište koje mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala. Peršun je još jedna povrtna vrsta koja se može posejati ovog meseca, ali uz redovno zalivanje budući da semenu treba duže vremena da proklija, nekada i po mesec dana. Ima slične zahteve kao šargarepa.
Setva cvekle u junu takođe zahteva rastresito i vlažno zemljište i redovno zalivanje. Za cveklu treba paziti da se ne poseje pregusto.
Postoje i sorte salate koje se mogu seati tokom leta. Treba birati one koje su otporne na vrućinu, redovno ih navodnjavati i malčirati. U slučaju previsokih temperatura mogu se zaseniti agrotekstilom.
I blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sejati tokom leta. Ali, treba joj osigurati prihranu i dovoljno vode.
Bosiljak je toploljubiva začinska biljka i još uvek se može sejati u junu. Dobro uspeva u sunčanim delovima bašte, a najbolji komšija mu je paradajz.


Glas javnosti/ A01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR