Glas Javnosti

DESET VIOLINA ZA NAŠEG CARA: Čuveni virtuoz na violini ispraćen uz melodije Marša na Drinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlastimir Pavlović Carevac koji nosi nadimak po rodnom selu, rođen je 09.10.1895. Po zanimanju je bio pravnik, ali njegova najveća ljubav-muzika- odnela je pobedu. Najviše vremena provodio je svirajući violinu.

Carevac je među prvim muzičarima narodne muzike nastupao na programima Radio Beograda svirajući violinu. Uspeo je da sačuva veliki broj kompozicija od zaborava i udahne im novi život, čuvajući tako srpsku kulturnu baštinu.

Najpoznatije njegove kompozicije su " SVILEN KONAC" i " NIZAMSKI RASTANAK".

Osnovao je i rukovodio Narodnim orkestrom Radio Beograda.

Voleo je druženje u kafani i bio vlasnik 'Savinačke kasine' na koju je 1941. bačena granata. Naredne 1942. godine, Carevac je odveden u logor gde je proveo sve vreme do kraja Drugog svetskog rata. Bio je zatočenik u logoru na Banjici, a potom i u zloglasnom  Dahau logoru gde je gurao ručna kolica sa leševima. U logorskim spisima Carevac se pominje kao diplomirani pravnik i kafedžija iz Beograda.

Nakon Drugog svetskog rata nastupao je sa Narodnim orkestrom u okviru muzičke redakcije Radio Beograda. Svi nastupi orkestva izvođeni su uživo, te se svaki od njih može računati kao koncert. Iako je imao vrlo prijatan glas, Carevac nikada nije pevao, svirao je violinu.

Poneki su mu zamerali što je harmoniku stavljao u drugi plan, postavljajući je za prateći instrument.

Voleo je disciplinu i dobru organizaciju, te je važio za strogog saradnika.

Zanimljivija je činjenica da nikada nije nosio kravate i leptir mašne, čak ni na zvaničnim okupljanjima, no to njemu niko nije zamerao. Nije voleo da daje intervjue, samo je na proslavi tridesetogodišnjice Radio Beograda rekao par rečenica.

Bio je boem, čovek iz naroda, voleo je kafanu i vino.

10. januara 1965. godine, Carevčeva violina zaćutala je zauvek. Sahranjem je na Novom groblju, a ispratio ga je ogroman broj poštovalaca i kolega uz zvuke čuvene, a ujedno i omiljene Carevčeve kompozijije Marš na Drinu. Taj dan sviralo je samo za Carevca čak 10 violina.

Tri decenije nakon Careve smrti, u njegovu čast u Velikom Gradištu, kao znak zahvalnosti i priznanja otpočinje manifestacija pod imenom " Carevčevi dani".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR