Glas Javnosti

DERU NAS ZA UDŽBENIKE! Evo DOKAZA koliko stvarno zarađuju, a sve po grbači roditelja (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Fondacija Alek Kavčić pokrenula je kampanju besplatnih udžbenika, posle čega je usledila oštra reakcija izdavača školskih knjiga, u pokušaju opstrukcije ovakve inicijative.

Fondacija je pmpgućila da roditeljima, osim udžbenika u PDF formatu, mogu da dobiju i originalne štampane udžbenike.

Za svega dva dinara po stranici moguće je naručiti komplete udžbenika za prvi, drugi i treći razred izdavača „Nova škola“, kao i udžbenike za tehniku i tehnologiji od 5. do 8. razreda izdavača „Infotehnika“, pa bi ceo komplet udžbenika izdavača „Nova škola“ za 1. razred koštao otprilike 1.200 dinara.

Svim roditeljima je poznata daleko veća računica prilikom kupovin udžebnika, čak i za prvake.

Profesor Alek Kavčić ponovo je dokazao da su marže izdavača udžbenika u Srbiji enormno velike u odnosu na zemlje iz okruženja.

On je na društvenoj mreži Tviter objavio je cenovnik po kome se vidi da Klett u Bugarskoj štampa udžbenike po ceni od pola evra, a u Srbiji za duplo veću cenu. 

- Drugi šok, komplet udžebinka kod nas 150 evra, a u Sloveniji 20 evra - stoji u objavi.

Udžbenici koji su postavljeni na sajt besplatnabiblioteka.com će tu i ostati, a iz Fondacije aelujeu na roditelje da nema potrebe da žure sa kupovinom udžbenika za narednu školsku godinu.

On je rekao da bi bilo dobro da se ukine višegodišnja praksa „kreditiranja“ izdavača po kojoj roditelji udžbenike počnu da plaćaju već sada, a dobijaju tek u septembru.

Svi udžbenici koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com odobrilo je Ministarstvo prosvete i nalaze se u Katalogu udžbenika.

Dostava jednog paketa udžbenika košta 216 dinara za porudžbine vrednosti manje od 2000 dinara, a besplatna je za pakete veće vrednosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR