Glas Javnosti
posta

DEPONIJA VIŠANJA: Proizvođači u nepovoljnoj situaciji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani su poslali fotografije deponije višanja u Niškom okrugu na kojoj proizvođači već danima unazad donose višnju i tu je bacaju. Kako je rekao jedan od proizvođača, ovo je tužna slika, ali ona predstavlja realnost trenutne situacije u proizvodnji višanja.

Dugogodišnji proizvođač višanja  kaže da ljudi bacaju oblačinsku višnju koja je poznata svuda u svetu po svom kvalitetu, no izgleda da sada nikome ne treba.

-Ovo što vidite na snimku je poznata oblačinska višnja. Jedna od najcenjenijih na berzi voća u svetu. Na žalost, u Srbiji završava na deponijama. Razlog je sasvim jasan – ekonomska računica. Otkupna cena je 25 dinara, ali i otkupa je sve manje. Troškovi berbe su 20 dinara, a računajući troškove proizvodnje, sve kada se sabere, to dođe oko 30 dinara po kilogramu. Situacija jasna, komentar nije potreban.-– kaže proizvođač višanja iz Merošine.

PROIZVOĐAČI VIŠANJA BAČENI NA KOLENA
Ova slika iz Nišavskog okruga nije jedina koju smo videli protekle nedelje. Društvene mreže su preplavljene snimcima bacanja višanja, ili još gore, krčenjem voćnjaka, odnosno sečom stabala. Brojni proizvođači se predaju, jer su, kako kažu, bačeni na kolena i ne mogu više da rade sa minusom.

-Ove godine će pola roda ostati neobrano. Najveći deo robe je otišao po 25 dinara, simbolične su količine koje idu za 45 dinara. Višnju otkuplju i bez para, nema dovoljno ambalaže, ali je i otkup skoro stao. Zato će pola roda ostati na granama. Tragično. Propast sela. Slika i neprilika agrara. – ističe sagovornik. On dodaje i to da je i prošla godina bila izuzetno teška. Računice nije bilo ni lane, te je pitanje ko će nastaviti sa ulaganjem u svoje voćnjake za dogodine.

(Izvor: agrosaveti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR