Glas Javnosti

DECA U VRTIĆIMA JEDU NEZDRAVU HRANU PUNU ADITIVA… To je orkestrirana kampanja, kaže direktorka na primedbe nutricionista

Društvo
Autor: Glas javnosti

U izveštaju nutricionista navodi se da ishrana dece u leskovačkim državnim vrtićima ne udovoljava zahtevima pravilnika, da dominiraju mesne prerađevine pune konzervanasa i aditiva, a da nema dovoljno povrća, mlečnih proizvoda, jaja, ribe…

Udruženje nutricionista-dijetetičara predškolskih ustanova Srbije nedavno je sprovelo detaljnu analizu ishrane u Predškolskoj Ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu i otkrilo niz problema koji ukazuju na kršenje zakonskih propisa. Direktorka leskovačkih državnih vrtića tvrdi da je ovo orkestrirana kampanja protiv ustanove i da se niko od roditelja do sada nije žalio na ishranu.

A u izveštaju se navodi da ishrana dece ne udovoljava zahtevima Pravilnika o bližim uslovima i načinu ishrane dece u predškolskim ustanovama, kako je propisano Službenim glasnikom RS br. 39/2018.

“Već u članu 2 Pravilinika stoji da ishranu u vrtićima planira i organizuje nutricionista-dijetetičar u skladu sa Propisima prema stručno-metodološkom uputstvu. PU “Vukica Mitrović” godinama nema svog nutricionistu, iako je u obavezi da PU sa 35-50 vaspitnih grupa ima jednog saradnika za ishranu”, piše u izveštaju.

Direktorka PU “Vukica Mitrović” Olivera Tošić kaže za Rešetku da je konkurs za novog nutricionistu raspisan već danas.

“Mi smo imali nutricionistu, ali je on pre godinu dana dao otkaz. U današnje vreme je teško naći stručnjaka u ovoj struci”, navodi direktorka.

Ona dodaje da ova ustanova ima zapošljenog prehrambenog tehnologa sa iskustvom od 20 godina, koji vodi računa o jelovniku, da ustanova ima šefa kuhinje, kao i glavnog kuvara.

Međutim, ovo nije jedina primedba koja stoji u sprovedenoj analizi.

Još važnije od nedostatka nutricioniste je to što se u izveštaju navodi da u ishrani dece u leskovačkim državnim vrtićima na jelovniku nedostaje raznovrsno sezonsko povrće (zeleno lisnato: blitva, spanać, kupusnjače: brokuli, karfiol, papriku); da jelovnik ne sadrži svakodnevno: mleko i mlečne proizvode u dovoljnim količinama (deca svakodnevno treba da dobiju jednu šolju mlečnog napitka kao i dovoljno mlečnih proizovda: sirevi, pavlaka, maslac); da u ishrani dece nedostaju jaja i riba (osim sardine i tune koje se daju kao premaz)…


“Na jelovniku se često nalaze šunke, salame, paštete, viršle koje su nutritivno siromašne, pune konzervanasa i aditiva, u suprotnosti sa preporukom o pravilnoj ishrani.  Na jelovniku se nalazi margarin, a ne sme da se nudi deci.  Jaslena grupa treba da ima zaseban jelovnik u odnosu na starije grupe, prilagođen njihovim potrebama. Jelovnik ne sadrži podatke o energetskoj vrednosti i sadržaju nutrijenata na dnevnom ili nedeljnom nivou”, piše u izveštaju Vesne Zečević, predsednice Udruženja nutricionista-dijetičara PU Srbije.

Ona čak savetuje roditeljima da se zbog svega navedenog obrate nadležnom ministarstvu ili lokalnom Zavodu za javno zdravlje.

“Roditelji su odlučni u nameri da se situacija promeni, spremni su da koriste sve raspoložive mehanizme, uključujući inspekcije i nadležna Ministarstva. Ipak, nadaju se da da do toga neće doći, i da će ustanova samoinicijativno uvesti promene”, navodi se u pismu roditelja dece koja pohađuju državne vrtiće u Leskovcu, a koje je prosleđeno našoj redakciji.

Sa druge strane, direktorka Predškolske ustanove “Vukica Mitrović” tvrdi da su oni ozbiljna ustanova i da se lično upravi niko od roditelja nije žalio na ishranu.

“S obzirom da se ni vama niko od roditelja u tom pismu nije potpisao, ja sumnjam da su to zaista pisali roditelji koji su, inače, prezadovoljni našim uslovima i brigom o deci. Ovo je jedna orkestrirana kampanja, znam ja odakle vetar duva, ali ne bih sada o tome. A o tom izveštaju, pa raspitajte se malo ko ga je napisao, i biće vam sve jasno”, dodala je Tošić.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR