Glas Javnosti
posta

DECA U KANDŽAMA SAJBER NASILJA: Primer petnaestogodišnjeg Dimitrija koji trpi uvrede na Tik-Toku mogao bi svima da posluži

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Naloge na drzštvenim mrežama sada ima većina maloletne dece, Mnogi od njih se upravo putem njih ekponiraju I razvijaju svoje kontakte. Iako dobijaju i veliku podršku svojih vršnjaka, ne izostaju ni oni koji to neodobravaju, pa čak I vređaju do te mere da se komentari pretvaraju u pravo sajber nasilje.

Najbolji pokazatelj toga je primer mladog Tik-Tokera Dimitrija Živkovića, dečaka koji već mesecima trpi zlonamerne komentare i uvrede.

Čak ni činjenica da Dimitrije ima svega 15 godina, pa je samim tim i maloletan, pojedinicma godinama, pa čak i decenijama starijim od njega, nije prepreka da ga stigmatizuju na društvenim mrežama. Naime, Dimitrije ili "Suglja", kako mu glasi nadimak na Tik-Toku, ima preko 80.000 pratilaca na trenutno najpopularnijoj platformi kod tinejdžera, gde prezentuje svoj talenat i želju da se bavi glumom i pevanjem u budućnosti.

Upravo taj talenat poslužio mu je da javno postidi sve one koji mu ostavljaju pogrdne komentare, i to tako što ih javno prikazuje u vidu snimaka koje obično prati neka muzička numera. U razgovoru sa njim, ali i njegovim roditeljima, Dimitrije je ispričao sa čime se sve suočava od kako je krenuo da snima za Tik-Tok, ali i kakav je stav njegovih roditelja prema tome.

-Za Tik-Tok snimam tačno pet meseci i reakcije su za sada dobre. Najbliži, pogotovo prijatelji, podržavaju me i s njima uvek volim da snimam klipove, kao, uostalom, i sa mojom starijom sestrom. Roditelji naravno da znaju, upućeni su u sve. Za njih je to šala, misle da je to sve zezancija i da je Tik-Tok korisna aplikacija za ubijanje vremena. Naravno, ponekad nađu neku zamerku, kao i svaki roditelj, ali dobro, razumem ih- kaže Dimitrije.

Ljubav ka glumi i pevanju okrenula ga je u tom smeru, a sudeći po velikom broju pratilaca, vršnjacima sa Tik-Toka je veoma zanimljiv. Nažalost, to se ne može reći za one starije, te često ispod svojih objava može da pročita najteže moguće uvrede.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by dimitrije (@sugljaa)

-Prvi put kad sam video te komentare, nije mi nimalo bilo prijatno, čak sam razmišljao i da napustim Tik-Tok. To je bio sam početak snimanja, imao sam nekih dve ili tri hiljade pratilaca, i gotovo svi komentari su bili tog tipa. Jednostavno, bilo ih je previše i bili su zaista gnusni. Danas, na nekom dnevnom nivou, stigne mi dvadesetak komentara. Putem inboksa ne dobijam uvrede, ali ispod klipova da. Sada, takvi komentari me uopšte ne dotiču, kada su na moj račun, ali najgore je kada mi vređaju familiju, ni krivu ni dužnu- dodaje dečak.

Ono što ga krasi i čini posebnim jeste način na koji se obračunava sa svima onima koji mu upućuju ružne reči. Naime, kada nasumično odabere neki pogrdni komentar, uzme ga i snimi video sa nekom pesmom.

-Iskreno, spontano mi je palo na pamet kada sam video kako se neki drugi Tik-Tokeri obračunavaju sa takvim osobama. NIsam želeo da to uradim na njihov način, da se svađam, da se raspravljam. Jednostavno, snimim pesmu i stavim srce na hejt- priča Dimitrije.

Čak ni ta činjenica da neće da im odgovara istim jezikom, te i to da je još uvek učenik osnovne škole, nekoga nije sprečilo da u vidu komentara napiše kako poseduje njegov eksplicitni video sadržaj. Upravo taj komentar Dimitrije je okarakterisao kao najgnusniji koji je ikada dobio.

-Psovanje majke, familije, pa onda standardne uvrede kako sam gej, ali ipak, najviše me pogađaju one na račun porodice. Od meni lično upućenih, najgora mi je uvreda koja me je šokirala. Naime, neko je napisao komentar da ima snimak na kojem se vidi kako me neko je*e, te je naveo da će sviima koji mu lajkuju komentar, poslati snimak. Šokirao sam se, jer, odakle njemu pravo da izmišlja tako nešto. To mi je najgori komentar koji sam do sada video, jer, ponavljam, na loše komentare sam navikao, ali ovo je prešlo svaku granicu pristojnosti- kaže on.

Iako dobija razne psovke i pretnje, kaže kako se ne plaši takvih ljudi u realnom okruženju. Takođe, navodi kako nikada u pravom životu nije dobio takve uvrede, ali da mu verovatno pričaju iza leđa. Dodaje, za to znaju i njegovi roditelji.

-Zaista ne osećam nikakav strah jer to su psi koji samo laju i ne ujedaju. Nemam čega da se plašim. Ni u jednom trenutku se nisam osetio ugroženim, niko mi nikada nije na takav način prišao na ulici i drago mi je zbog toga. Ovako, ne dobijam loše komentare, a, naravno, verovatno ih ima u mom okruženju, samo ostaju u vidu priča iza leđa, kada nisam prisutan. Roditelji čitaju komentare i smatraju da ne treba da dajem na značaju takvim ljudima jer su totalno nebitni i da nemam čega da se bojim- kaže mladi Tik-Toker.

Dimitrijevi roditelji su takođe govorili, kako o Tik-Toku, tako i o onime što je on uneo u život njihovog sina, odnosno, neverovatno velikoj količini ružnih komentara ispod njegovih objava.

-Bilo nam je u početku malo čudno, ali s vremena na vreme smo se navikli i ne dajemo mnogo na značaju takavim ljudima. Jednostavno, mi Dimitriju savetujemo da bude prirodan i dobar do kraja. Iako zaista ima ružnih komentara, nismo ni pomišljali da mu ugasimo društvene mreže jer nemamo razlog za to. Naš sin nikoga ne ugrožava i ne vidimo razlog zašto bismo mi njemu zabranili bilo šta. Mi smo svesni šta Dimitrije radi i ponosni smo na njega, govorimo mu da ne obraća pažnju na takve komentare jer je zaista bespotrebno davati na značaju tome- rekli su oni.

U snimanje DImitrijevih klipova za Tik-Tok, uključeni su njegovi prijatelji, ali i starija sestra, za koju kaže da je ponekad i tera da to radi. Isitče kako je srećan što se ispod tih video snimaka nikada nije pojavila ružna reč na njen račun.

Van Tik-Toka, DImitrije je, kako nam je rekao, potpuno normalan dečak, koji ima snove. Želi da se bavi kuvanjem, glumom i pevanjem, te mu je Tik-Tok sada samo jedan vid zabave na kojoj je isti baš kao i kada odloži telefon. Za hejtere kaže da ih je uvek bilo i da će ih uvek biti i da ga njihove reči neće sprečiti na putu ostvarenja svojih snova.

-Gledajte, ja znam da će hejteri uvek postojati, bez obzira šta ja uradio, da li je to dobro ili loše. Van Tik-Toka sam potpuno normalan dečak svog uzrasta, totalno se isto ponašam na društvenim mrežama kao i van njih. Idem u osmi razred osnovne škole, i najviše volim da se bavim kuvanjem, glumom i pevanjem. Želja mi je da jednoga dana postanem uspešan kuvar ili uspešan estradni umetniik- kaže on.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR