Glas Javnosti

DECA SU NA UDARU KORONE! PROSVETARI TRAŽE PRODUŽETAK RASPUSTA: Kada se krene u školu, zaraza će se širiti jako brzo!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon upozorenja pedijatara i medicinskog dela Kriznog štaba da su deca trenutno najviše na udaru korone, prosvetari strahuju da će se zaraza širiti munjevito čim se vrate u škole.

Odluka Ministarstva prosvete da drugo polugodište krene po blažim merama (đaci do petog razreda se vraćaju u klupe, svi ostali će ići po kombinovanom modelu), nije naišlo na odobrenje prosvetnih sindikata.

Prosvetari strahuju da će se zaraza širiti munjevito čim se vrate u škole i zbog toga traže produženje raspusta za jednu nedelju.

- Ovako sigurno nećemo moći dugo da idemo u školu. Tih nedelju dana produžetka ništa epohalno ne bi promenilo u nastavi, a značilo bi u ovoj situaciji sa koronom. Radilo se i ranije to za sezonski grip. Sa 17 hiljada zaraženih čini mi se da je neozbiljno reći kako nema razloga da se ne ide u školu. Mudrije bi bilo decu ostaviti jednu nedelju kod kuće - navodi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).Sa prosvetarima su ovoga puta saglasni i u medicinskom delu Kriznog štaba. Kako su rekli, situacija je takva da se očekuje drastično povećanje broja zaraženih nakon što se deca 24. januara vrate u klupe. Zato je, dodaju, realno očekivati da se već u februaru pređe na onlajn nastavu.

- Ministar je rekao da će prilagođavati sistem u skladu sa tim kako se situacija sa koronom dalje bude odvijala. Prema trenutnim brojkama, realno je očekivati da se u skorijem periodu pređe na onlajn nastavu. S druge strane, imamo problem sa mlađim školarcima, jer deca do 12 godina po zakonu ne smeju da ostanu sama kod kuće, a ko bi brinuo o njima ako bismo ih sve poslali na onlajn nastavu. Roditelji moraju da rade i neće svi poslodavci da izađu u susret - priča izvor iz medicinskog dela Kriznog štaba, piše Telegraf. 

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi da su provetravanje učionica i maske jedna od glavnih mera zaštite, ali smatra da ni to neće pomoći u situaciji kakva je sada.

- Znate, nastavnici u Francuskoj su protestovali zato što nemaju aparate za provetravanje vazduha u učionicama i adekvatne maske. Zamislite kako je tek kod nas. Naši đaci nedeljama nose istu masku u džepu i stavljaju je po potrebi. Kada se krene u školu, zaraza će se širiti jako brzo, ne znam zašto i mi ne pribegnemo istom upozorenju kao kolege iz Francuske - ističe on.Podsetimo, ovih pet mera Ministarstvo je naložilo da se poštuju po povratku u škole, a koliko će imati efekta u novom talasu epidemije, videćemo vrlo brzo.

BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR