Glas Javnosti

DAVOR BOŠKOVIĆ I TEMERINCI ŠTRAJKUJU GLAĐU ZBOG FARME SVINJA: Izlivanjem fekalija napravili su jezero go*ana (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novinar Davor Bošković, poznatiji kao jutjuber Čiča Braćala i autor emisije Čičina magaza od danas je sa grupom sugrađana započeo štrajk glađu ispred zgrade opštine Temerin, zbog zagađenja koje dolazi sa farme svinja "Temerin agrar" u vlasništvu austrijske kompanije "Gerlinger".

Grupa građana iz Temerina mesecima unazad traži da se svinjogojska farma "Temerin agrar" iseli i prestane da zagađuje okolinu, a danas su se se obratili i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću kako bi dozvali institucije u pomoć. I snimak razgovora sa ministrom kojim ga pozivaju da ih poseti postavili na internet.

-Sve dok se “Temerin agrar” ne iseli iz Temerina štrajk glađu neće prestati, poručuju Temerinci koji štrajkuju glađu, a među kojima su Boškovići iz pogona “Agroferokop” Temerin, koji proizvode poljoprivredne mašine.

Prema rečima ovih Temerinaca austrijski vlasnici farme prekršili su na stotine zakona da bi profitirali.

- Izlivanjem fekalija napravili su jezero govana i time prvoklasnu zemlju i njive uništili. Otrovali su i ubili na desetine, a ko zna koliko će ljudi oboleti od raka zbog ovoga što oni rade. To opštinsku vlast ne interesuje. Oni kao sa nemaju decu, oni su vanzemaljci sa drugih planeta, misle da oni neće piti tu vodu, poručuju štrajkači iz Temerina.

Kako se pisalo u julu prošle godine  grupa građana je dobila prvostepeni postupak u Osnovnom sudu u Novom Sadu i kad je farmi "Temerin agrar" naloženo da se iseli u najkraćem roku, ali kako po ovom pitanju ništa nije preduzeto građani Temerina odlučili su da radikalizuju proteste.

 

Za ovu vrstu protesta odlučili su se, posle posete atašea Ambasade Austrije u Srbiji Kristijana Bravenca

Kako poručuje Davor Bošković alijas Čiča Braćala i potpisnici peticije i podnosioci krivične prijave protiv zagađivača očekuje da će pritisak javnosti naterati i lokalnu samoupravu da reaguje. Kao i poziv ministru Nedimoviću da ih poseti u narednih pet dana.

Inaće Temerinci su nazadovoljni poslovanjem vlasnika farme svinja "Temerin agrar" i od 2012. Negoduju zbog zagađenja, a proteste su pojačali pre tri godine, kad je novi vlasnik raniji godišnji tov od 9.700 svinja povećao na 36.000, pa su se meštani gušili u nesnosnom smradu.

- Prošlog juna je sa predstavnicima farme dogovoreno da napuste opštinu u roku od šest meseci, ali uz napomenu koja je sada navodno opravdanje zašto to nije urađeno, da izmeštanje mora biti uz saglasnost i poštovanje interesa i imovine zakupodavca farme, firme "Gobem", "Temerin agrara" i lokalne samouprave – rekao je predstavnik građana Milenko Karlica.

 

Inače sama farma svinja "Temerin agrar" se nalazi u građevinskom rejonu, gde joj nije mesto. Vlasnici mesecima unazad najavljuju iseljenje, ali se to do današnjeg dana nije dogodilo. U toku je i ponovljeni sudski postupak u kojem građani pokušavaju da ponovo dokažu zagađenje životne sredine.

Inače iz snimka na kome se čuje glas ministra može se shvatiti da Nedomović tvrdi da temerinski slučaj nije u nadležnosti njegovog Ministarstva, da iako bi pozvao građane naradna tri dana je zauzet, da ga ne zanima da poseti Temerince koji štrajkuju glađu, te da mi poručuje da ga ponovo pozovu za vikend...

(Glas javnost)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR