Glas Javnosti

Danica Grujičić: Spreman novi zakon o transplantaciji organa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi Zakon o transplantaciji je spreman i danas ide na generalni sekretarijat, poručila je ministarka zdravlja Danica Grujičić prilikom predstavljanja kampanje „Najvažniji poziv u životu” koju zajedno sprovode resorno ministarstvo, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Hemofarm.

Ministarka je navela da je u novom Zakonu osnovna promena je uvođenje člana 27a, koji govori o tome da se svako treba izjazniti da li želi da bude donor.

Podrazumeva se dobrovoljno davanje organa, a oni koji ne žele od sada će biti registrovani i taj registar će se voditi preko uprave za biomedicinu, poručila je ministarka.


Dodaje da će Instituti za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Kamenica imati pravo da presađuju srce.

Meni nije bilo jasno zašto i kako je moguće da njima nije bilo dozvoljeno da to rade, imajući u vidu da se UKCS nije dobro organizovao po tom pitanju, istakla je ministarka.

Grujičić ukazuje na to da u Srbiji postoje stručnjaci za transplantacije, a VMA će dobiti pravo da radi transplantacije jetre i bubrega, a UKCS jetru, bubreg i srce.

Ističe da ostaje da se reši transplantacija pluća, što kako kaže, zahteva posebnu tehnologiju.

Sve ostalo se već radi u Srbiji. Mi moramo da budemo deo Eurotransplanta. Ja očekujem da uz dobru organizaciju možemo to da odradimo, a dok se to ne desi, RFZO je u obavezi da obezbedi novac za te operacije u inostranstvu, rekla je Grujičić.


Ukazuje na mogućnost u Belorusiji, gde se radi veliki broj kadaveričnih transplantacija.

Glas javnosti/Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR