Glas Javnosti

DANICA GRUJIČIĆ: NATO NAS UBIJA I POSLE 22 GODINE, A SVE VIŠE MALIŠANA OBOLEVA OD KARCINOMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Broj dece obolelih od raka u Srbiji od 1999. godine do 2016. godine se udvostručio, kao i to da je primetna učestalost leukemije kod dece od pete do devete godine.

Srbija i dalje snosi posledice NATO bombardovanja.  Druge evropske zemalje nemaju toliko obolelih od raka, a Srbija duplo više obolele dece, otkriva poznati neurohirurg prof. dr Danica Grujičić. Prema njenim rečima, nakon 1999. godine u Srbiji 335 dece na milion stanovnika dobije neki oblik karcinoma, dok je taj broj u drugim evropskim zemljama 165.

Da je ovde reč o direktnim posledicama NATO bombardovanja, govori i podatak da je 1999. godine, pre agresije, u Srbiji na milion stanovnika od raka obolevalo 160 mališana, dakle, čak manje od evropskog proseka.

Leukemija kod dece

U periodu posle bombardovanja posebno je veliki porast leukemije kod dece napominje profesorka  Grujičić. 

 

Preliminarni rezultati naučnomedicinske studije o posledicama NATO bombardovanja pokazuju porast učestalosti malignih bolesti u Srbiji. Broj obolelih, naročito među najmlađima, duplo je veći od evropskog proseka. Kod nas na milion stanovnika kancer dobije 335 dece, a u drugim zemljama kontinenta 165. Ako se uzme u obzir da je pre bombardovanja kod nas od raka obolevalo 160 mališana na milion ljudi, jasno je da se toksini iz NATO bombi moraju uzeti kao ozbiljan, možda i ključni uzrok ove strašne pojave. Naročito je primetna učestalost leukemije kod dece od pete do devete godine - kaže dr Grujičić i dodaje da se ona i njene kolege sa svim ovim slučajevima svakodnevno susreću i u praksi.
Mi jasno vidimo da su maligne bolesti u Srbiji sve češće, da zahvataju sve mlađu i mlađu populaciju i da su agresivnije. To je posebno bilo izraženo između 2007. i 2012. godine - kaže dr Grujičić.

Prema njenim rečima, nema osobe u Srbiji koja direktno ili indirektno nije osetila posledice bombardovanja:
- Svi mi znamo da je nastupilo ogromno zagađenje u aprilu 1999. i da su NATO bombe uticale na zdravlje ljudi u našoj zemlji. Vi u Srbiji više nemate porodicu koja nema nekog obolelog od malignih bolesti. Radi se ne samo o ekološkoj katastrofi, već je namera NATO bila genocidna, gađali su sa namerom područja za koja se znalo da su na mapi hazarda. Oni su od nas napravili jedan eksperimentalni poligon - navela je Grujičićeva.

Ono što mora da se uradi jeste da se izvrši jedno detaljno i matematički precizno ispitivanje.
 
- Pitanje je hoćemo li ikad dobiti podatak koliko su oni ispustili osiromašenog uranijuma, a koliko drugih toksičnih materija preko bombi. S prolaskom vremena, to je sve teže utvrditi, ali postoje stručnjaci koji tačno mogu da razlikuju zagađenja nastala od NATO agresije i ova novija - objašnjava dr Danica Grujičić. 

 

Čikarić: Porast leukemije 110 odsto

Onkolog Slobodan Čikarić kaže da najnoviji rezultati studije Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja samo potvrđuju ono na šta nauka ukazuje i upozorava već godinama, a to je da Srbi masovno umiru i tek će umirati od raka zbog bombi sa osiromašenim uranijumom.
- Ništa me u skorije vreme nije toliko iznerviralo nego izjave ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota i generalnog sekretara NATO Stoltenberga da osiromašeni uranijum ne škodi zdravlju ljudi. Razumem da su laici i da nemaju veze sa medicinom, ali da su zbog para spremni da lupaju tolike gluposti, to stvarno ne razumem. Osiromašeni uranijum je veoma opasan i kancerogen jer emituje radioaktivne alfa zrake. Kratko i jasno, bomba koja u sebi ima osiromašeni uranijum, kada eksplodira, za sobom ostavlja prašinu, kao što drvo u šporetu ostavlja pepeo za sobom kad izgori. Ta prašina od bombe se pod uticajem brojnih hemijskih reakcija diže u vazduh i formira oblake kancerogene prašine koje vetrovi prenose na razne strane - kaže Čikarić i iznosi posledice tog procesa:
- I otud mi od 2005. imamo porast obolelih od leukemije za 110 odsto jer taj latentni period kod raka krvi traje od pet do deset godina, a kod ovih drugih karcinoma 15 i više godina.

(Glasa javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR