Glas Javnosti

Danas zaseda KOMISIJA ZA NESTALE BEBE: Prvo odluka o predsedniku i pravilniku, pa kreću ISTRAGE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na osnovu Zakona o nestalim bebama, nedavno usvojenim nastalo je ovo telo kako bi se konačno krenulo sa rešavanjem ovog važnog pitanja pa bi sudovi po novom zakonu trebalo da otvore prve istrage u septembru.

Prva sednica Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatije kao Komisija za nestale bebe, biće održana danas u 10 sati, u zgradi Vlade.

 Na sednici će, kako je najavljeno, biti donet poslovnik o radu i izabran predsednik.

Tako će se stvoriti uslovi da i zvanično startuju prve istrage o slučajevima odojčadi za koju roditelji sumnjaju da su ukradena po rođenju, jer ne postoje valjani i verodostojni dokazi o njihovoj eventualnoj smrti, pišu Novosti.

Zadatak nove Komisije biće da, po nalogu suda, pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo da utvrdi sudbinu nestale dece.

Komisija se sastoji iz predstavnika ministarstava pravde, zdravlja, za rad i zapošljavanje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, MUP i BIA. U njoj je i devet članova koje su imenovala tri roditeljska udruženja - Za istinu i pravdu o bebama, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i Nestale bebe Beograda.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR