Glas Javnosti

DANAS SU MLADENCI Da li znate zašto se slavi ovaj praznik i kakvi su OBIČAJI?

Društvo
Autor: glas javnosti / srbija danas

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Za ovaj praznik vezuje se mnogo običaja, a svi su uglavnom vezani za mlade supružnike.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost spremajući 40 posebnih kolača, takozvane "mladenčiće".

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

Carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući
Mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve
Venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

 Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji. 

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim - zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Običaj je da se mladencima u goste nosi poklon.  

Ipak, ove godine zbog korona virusa bilo bi dobro odlaske u goste odložiti, ali nije na odmet znati običaje. 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR