Glas Javnosti

DANAS SLAVIMO ZAŠTITNIKE BEOGRADA: Ovo je njihova molitva za spas duše

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva 26. januara slavi Svete mučenike Ermila i Stratonika, jedne od najstarijih poznatih hrišćanskih mučenika tadašnjeg Singidunuma - današnjeg Beograda.

Ermil i Stratonik su stradali oko 314. ili 315. godine za vreme vladavine cara Licinija u istočnom delu Rimskog carstva i vladavine cara Konstantina Velikog na Zapadu, nakon donošenja Milanskog edikta.

Prema tekstu žitija Ermila i Stratonika, Ermil je bio đakon u Singidunumu i zbog vere je dopao u zatvor. Lično ga je isleđivao sam car, ali je Ermil ostao čvrst i nepokolebiv u hrišćanskoj veri.

Dogodilo se u toku njegovog sudskog isleđivanja da je čuvar zatvora, vojnik Stratonik, takođe bio hrišćanin; i on se otvoreno i javno pridružio u stradanju svom prijatelju Ermilu.

Obojica su potom zajedno pretrpeli velika mučenja. Osuđeni su na istu smrt: stavljeni su u isti kovčeg i živi bačeni u reku Dunav.

Posle tri dana voda je izbacila njihova tela na desnu obalu Dunava, na 18 stadija nizvodno od Singidunuma. Hrišćani su našli njihova tela, svečano sahranili, a kasnije je na njihovom grobu sagrađen hram njima posvećen.

Na ikoni se slikaju zajedno kako drže krst u ruci kao znamenje patnje koju su pretrpeli.

Običaji

Ovaj dan obeležava se i kao Odanije Bogojavljenja, pa je običaj da se uoči ponoći, baš kao i za Bogojavljenje, vernici pomole ovim mučenicima. Veruje se da moć ovih svetitelja čini čuda i da je pred nama posebna noć, kada se svaka želja ispunjava.Molitva

MOLITVA

- Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Glas javnosti / A06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR