Glas Javnosti

DANAS SLAVIMO TOMINDAN: Ne ide se u goste, a evo zbog čega je bio `neveran`

Društvo
Autor: (Glas javnosti)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen Svetom Tomi. Apostol Toma prema predanju nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa.

Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se tom prilikom posebno obratio da ispruži ruku i dodirne mu rebro kako više ne bi bio neveran.

 Zapisano je i da je Sveti Toma jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice te je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan i da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava, a prema broju porodica koji ga slave nalazi se na dvanaestom mestu slava kod Srba.

Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, budući da je Sveti Toma bio vešt drvodelja, tako da na taj dan ništa ne rade, ali Tomindan takođe praznuju i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije, zidari...

Srbi od najstarijih vremena za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, uzeo pečat od oblaka, ali da nikada ne donosi oluju već samo dragocenu kišu. Veruje se i da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

U nekim krajevima se veruje i da Sveti Toma štiti vernike od vukova.

Postoji i stara srpska izreka "Sveti Toma - sedi doma". Ona podrazumeva da se na ovaj dan nigde ne ide izuzev u crkvu i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR