Glas Javnosti

DANAS SLAVIMO SVETOG KLIMENTA ANKIRSKOG: Zabranjeno je koristiti OVAJ PREDMET, a razlog je VELIKI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas pravoslavni vernici slave Svetog Klimenta Ankirskog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetom sveštenomučeniku Klimentu Ankirskom.

Sveštenomučenik Kliment, episkop ankirski Rođen 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. NJegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše 12 godina. NJena drugarica Sofija uzme Klimenta u svoju kuću kao sina, i pomože njegovo vaspitavanje u hrišćanskom duhu. Toliko beše Kliment pročuven zbog svog dobrodeteljnog života da bi izabran za episkopa ankirskog u 20. godini. U mladim godinama on je stekao starčesku mudrost, i velikom uzdržljivošću ukrotio i pobedio svoje telo. Hranio se samo hlebom i zeljem, i ništa nije jeo zaklano i krvno.

U vreme Dioklecijana bi mučen tako strašno "kako nikad niko od postanja sveta". Proveo je 28 godina na mukama i po tamnicama i 11 raznih mučitelja ga je mučilo. Dok su ga jednom udarali po licu, pljuvali i lomili zube, on doviknu mučitelju Domentijanu:

"Počast mi činiš, o Domentijane, a ne mučiš me, jer i Gospodu mojemu Isusu Hristu usta bejahu tako bijena i obrazi šamarani, pa, gle, i ja nedostojni sada se toga udostojih."

Unsplash/Patrick Fore
foto: printscreen

Kada bi doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car postavi na jednu stranu razna oruđa za mučenje a na drugu darove, odlikovanja, odela, novce - sve što car može darivati, pa onda reče Klimentu da bira. Mučenik Hristov s prezrenjem pogleda na sva blaga careva, pa izabra oruđa za mučenje. I bi mučen neiskazano: komad po komad mesa otkidan mu je s tela, tako da su se kosti belele ispod mesa. Najzad bi posečen od vojnika, 312. godine u crkvi u Ankiri, kada kao arhijerej služaše službu Božju. Čudesa svetog Klimenta su bezbrojna.

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi "povređivao" rane Svetog Klimenta. Takođe, iako danas nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na današnji dan govori o angelskom stanju svetitelja:

"A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli.

Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?

Glas javnosti / arhiva
foto: printscreen

Ovo svedočanstvo je jasno kao letnje popodne i dragocenije od svih blaga na ovom svetu, a to je svedočanstvo da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, već su besmrtni kao i Anđeli Božiji".

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Nije crveno slovo, ali bi trebalo da vernici danas izbegavaju težak, fizički rad i sređivanje doma i da vreme provedu porodicom i prijateljima.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR