Glas Javnosti

DANAS SLAVIMO MARKOVDAN: Sveti Marko preti gromom, olujom i gradom, veruje se da OVO NIKAKO NE SMETE RADITI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Markovdan. On je veoma česta krsna slava kod Srba i za njega se vežu brojni narodni običaji i verovanja. Slavimo ga samo dva dana posle mnogo rasprostranjenije slave - Đurđevdana.

Srpski seljak na današnji dan nije izlazio na njivu niti radio u polju jer je strahovao da će ga Sveti Marko kazniti olujom, gradom i gromovima.

Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isus Hrista i autor prvog Jevanđelja.

Za današnji praznik vezuju se mnoga verovanja i običaji. Markovdan se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. U pojedinim delovima Srbije smatralo se da kukuruz treba početi sa okopavanjem odmah iza Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati – da bi dobro rodio.

Onaj ko je spavalica trebalo bi da izbegava dremku na ovaj dan, jer narod veruje da nikako ne valja dremati na Markovdan kako čovek ne bi bio bunovan i pospan preko cele godine. Srbi veruju i da na današnji dan valja odremati samo ako je neko dremao i na Đurđevdan.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji, što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv, taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U mnogim selima danas se održavaju vašari, na kojima se okupljaju građani i zabavljaju slaveći ovog velikog sveca. 

Iskoristite vreme za odmor, uživajte sa porodicom u zajedničkim aktivnostima, ljubavi i zabavi. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR