Glas Javnosti

DANAS SLAVIMO ČOVEKA BOŽIJEG, SVETOG ALEKSIJA: Veruje se da je lečio bolesti, jednu stvar SVAKI VERNIK treba da zna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Njegovi roditelji Jevtimijan i Aglaida su bili ugledni građani u Rimu u vreme kada je vladao car Honorije.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju svetog Aleksija, zvanog čovek Božji. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen podebljanim crnim slovom.

Njegovi roditelji Jevtimijan i Aglaida su bili ugledni građani u Rimu u vreme kada je vladao car Honorije.

Iako je bio bogat i uživao u blagodatima života, Jevtimijan je jeo samo jednom dnevno, i po zalasku sunca. Imali su samo samo jednog sina, ovog Aleksija koji je kada je odrastao, morao da se oženi.

Pošto on to nije želeo, ubrzo je napustio ženu i očev dom. Otišao je lađom u Mesopotamiju, gde se samom caru Avgaru prikazao lik gospoda, koji je tu ovekovečen. Poklonivši se tom liku, obukao se u odelo prosjaka i 17 godina je živeo isposničkim životom, provedenim u molitvi.

Kada se pročulo za njega među ljudima, on se uplašio ljudske slave i krenuo je dalje odatle. Želeo je da otputuje u Laodikiju, ali njegova lađa je skrenula sa puta i on je završio opet u Rimu.

Shvatio je to kao božji znak, tako da je otišao u kuću svog oca. Tamo ga nije prepoznao, pa mu je otac iz milosrđa dozvolio da živi u jednoj izbi u njihovom dvorištu. Tu je proveo još 17 godina.

youtube printscreen
foto: Glas javnosti / objektiv

Za to vreme doživeo je velike neprijatnosti i bio ponižavan i mučen od strane drugih sluga.

Kada je osetio da mu se bliži kraj, napisao je jednu hartiju i stavio u ruku. Malo potom otkrilo se da je čovek Božji u kući Jevtimijanovoj. Car se sa papom i ostalom pratnjom uputio ka njihovoj kući.

Našli su ga gde leži u kući, a iz njegovog lica sijala je svetlost. Roditelji i žena koja ga je čekala 34 godine, kada su saznali da je to on, behu ophrvani neizmernom tugom.

pixabay.com
foto: Glas javnostiPosle su se umirili kada su videli, kako ga je gospod proslavio, jer su se nad njegovim telom dešavala razna čudesa. Dodirom njegovog tela, isceljivali su se mnogi bolesnici, a iz njegove glave poteklo je sveto mirotočivo ulje-miro.

Veruje se da pomaže ako se izgovore reči molitve svetom Aleksiju za koga se smatra da je isceljivao sve bolesti i iz kog je teklo mirotočivo ulje:

"Uzvisio si se u vrlini i očistivši um, ka Željenom i Uzvišenom si dospeo. Bestrašćem si ukrasio svoj život i izuzetni post si primio sa čistom savešću. U molitvama si bio kao bestelesan, i zasijao si kao Sunce u svetu, preblaženi Aleksije".

Glas javnosti / Espreso


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR