Glas Javnosti

DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Čeka se odluka o raspustu i kovid propusnicama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zakazana je za danas u 15 sati, a među glavnim temama o kojima će se razgovarati je širenje nove varijante virusa korona - omikron, zimski raspust, ali i mogućnost produženja važenja kovid propusnica.

Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor. 

Na konsultacijama sa premijerkom, održanim prošle nedelje, lekari su predložili da zimski raspust za osnovce i srednjoškolce počne dve nedelje ranije, 20 decembra. To bi značilo da đacima poslednji radni dan u prvom polugodištu bude petak, 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas. To nije nov zahtev, oni na tome insistiraju od prvog dana. Međutim, prvo su kovid propusnice 23. okrtobra uvedene u ugostiteljske objekte posle 22 sata, a zatim je pomereno na 20 sati.

Lekari traže i da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da je uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima, opcija "koja je uvek na stolu", ali da je važno obezbediti sprovođenje kontrole poštovanja tih mera.

Na snazi su trenutno protivepidemijske mere koje se odnose na obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, zatim održavanje distance, kao i dozvoljena okupljanja do 500 ljudi. Kovid propusnice obavezne su u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama, posle 20 sati.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR