Glas Javnosti

DANAS SE OBELEŽAVA “VASKRS ZA MRTVE”: Potrebno je da izađete na groblje i ponesete jednu stvar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Po narodnom verovanju i običaju, treba "pobusati" grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom

Srpska pravoslavna crkva obeležava Pobusani ponedeljak, odnosno “Vaskrs za mrtve”, dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja. “Vaskrs za mrtve” se obeležava uvek prvog ponedeljka nakon Uskrsa.

Tog dana, po narodnom verovanju i običaju, treba “pobusati” grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao zadušnice – izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika.

Ipak, po nečemu je pobusani ponedeljak različit od ostalih zadušnih dana u godini. Naime, na groblja se iznose crvena jaja koje su domaćice ofarbale na Svetli petak!

Ta jaja koja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa “Hristos Vaskrse”. Tim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve odakle je došao i u naše krajeve, ali nema jasnih dokaza od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana.

Naime, “valja se” da se danas na nekom pogodnom mestu okupe prijatelji, da se igra, peva i zabavlja. Treba uplesti nekoliko venčića od vrbovih grana i nositi ih u kosi, a ko se kroz venac poljubi postaće pobratim/posestrima za tu godinu. Ili tako bar narod veruje.

Glas javnosti / Objektiv


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR