Glas Javnosti

DANAS PRESUDA RISTU JOVANOVIĆU UHAPŠENOM NA GAZIMESTANU: Podgoričanin više od tri nedelje boravi u pritvoru “OČEKUJEM OSLOBAĐAJUĆU”

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Danas će u Osnovnom sudu u Prištini biti izrečena presuda Ristu Jovanoviću iz Podgorice, kojem se na teret stavlja krivično delo "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”.

Kako je rekla branilac Rista Jovanovića, advokat Jovana Filipović, njena očekivanja su da sud sutra oslobodi odgovornosti Jovanovića.

- S obzirom da nema nikakvih dokaza i da nijedan svedok nije mogao da potvrdi reči koje se Risti stavljaju na teret da ih je izrekao, iako su rekli da znaju srpski jezik, ja očekujem oslobađajuću presudu, ali naravno sve zavisi od suda kakvu će odluku da donese. Što se dokaza tiče, sigurna sam da dokaza za ono što mu stavljaju na teret nema - rekla je Filipović.

Tužilac je na prethodnom suđenju Jovanoviću rekao da je on na Gazimestanu, tokom proslave Vidovdana, “umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Kosovu".

- Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao ‘ubijte Šiptara’, ‘Kosovo ćemo oprati krvlju’, ‘Kosovo je Srbija’, dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir-  navodi se između ostalog u optižnici protiv Jovanovića.

On je ove optužbe odlučno odbacio navodeći da se ne oseća krivim, jer "nije izgovorio reči koje mu se pripisuju". Jovanović je naglasio da "ne  mrzi ni jedan narod".

Jovanovića su 28. juna na Gazimestanu uhapsili pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije kada je negodovao zbog pretresanja monahinje, a nakon hapšenja određen mu je jednomesečni pritvor koji provodi u Pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici.

(Glas javnosti/Kosovo onlajn)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR