Glas Javnosti

DANAS POČINJE VELIKI POST: Na meniju samo POSNA HRANA, molitva i pokajanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pravoslavni vernici počinju Vaskšrnji post koji traje 40 dana i završava se tačno na dan Vaskrsa, koji ove godine "pada" 2. maja.

Vaskršnji post se naziva i Veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice.

Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Isusa Hrista posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju - pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja. Iza Svete četrdesetnice, koja se završava u petak šeste sedmice posta, dolazi post Strasne sedmice posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Hrista.

Prva sedmica Velikog posta zove se i Čista, jer se za vreme nje oplakuju gresi. Crkva uči vernike da se odreknu greha i samopregorom uzdržavanja dođu do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice, preporučuju se post i molitva, pokajanje, duhovni podvizi.

U vreme Vaskršnjeg posta oni koji ga se prdržavaju uzdržavaju se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR