Glas Javnosti

DANAS POĆINJE VASKRŠNJI POST: Podeljen je po nedeljama, a ova PRAVILA valja ispoštovati

Društvo
Autor: Glas javnosti / objektiv

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi

Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike u ponoć je počeo Veliki ili Časni post, koji traje sedam nedelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Vaskršnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst.

raspece-hrista--yt.png
foto:



Veliki post uvek počinje u ponedeljak.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi, ali važno je znati da post nije samo odricanje od hrane. Najvažnije pravilo posta jeste uzdržanje od loših misli i dela, kao i jačanje duhovnosti.

Prva nedelja posta zove se Čista. Druga nedelja je Pačista. Treća nedelja je Krstopoklona, jer se vernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i celivanje. Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je to vreme sredine posta. Peta nedelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedelja je Cvetna. Tako je nazvana po cveću i zelenim grančicama koje su deca i građani bacali pred Hrista pri Njegovom ulasku u Jerusalim.

Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, dan raspeća. Vaskršnji post se završava proslavom Vaskrsa.

youtube printscreen
foto: Glas javnosti / objektiv



Post podrazumeva pročišćenje duše i tela, a važno je u srcu negovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir. Vernici poste kako bi se pričestili, a pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdralje, mir i spasenje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR