Glas Javnosti

Danas obeležavamo MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA: PRVI MAJ i ove godine bez URANKA, položaj RADNIKA dodatno UGROZILA pandemija korona virusa!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi maj biće obeležen danas širom sveta, kao i u Srbiji, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

U Srbiji, ni ove godine neće početi tradicionalnim protestima kao što je to bilo ranijih godina.

Prvi maj će ove godine, drugi put zaredom, proteći bez protestnog okupljanja i protestne šetnje radnika u organizaciji sindikalnih centrala.

Glavni razlog za to svakako je epidemija korona virusa i mere zaštite od širenja zaraze. Zvanično i dalje na snazi odluka koja kaže da je dozvoljeno okupljanje najviše pet ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Mada se iza odluke o neizlasku na ulice, bar kod nekih centrala, može naslutiti i rezigniranost zbog toga što raniji protesti i zahtevi nisu urodili plodom.

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme. Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata i štrajkbrehera. U sukobe se umešala policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.

Narednog dana na Trgu Hejmarket anarhisti su organizivali demonstracije. Osoba čiji identitet nije utvrđen bacila je tada bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optuženo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Prošli prvi maj obeležili smo u vanrednom stanju. Godinu dana kasnije, svedočimo kako je korona kriza promenela svet i pokazala svu sebičnost i nedostatke savremenog društva i jasno ukazala da svet više neće biti isti.

Veliki teret korona pošasti izneli su radnici iz zdravstva, komunalnih službi, trgovine, vojnici...

Kažu, posle korone, ništa neće biti isto, naročito ne naši poslovi, ekonomski sistem, naše kancelarije...

Šta poručuju ove godine naši sindikati?

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR