Glas Javnosti

Danas kreće ONLAJN nastava, đake čekaju NOVINE, a nastavnike STROGA PRAVILA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon početka trećeg talasa korona virusa i pooštrenih epidemioloških mera, dolaze i škole na red pa će tako đaci biti vraćeni na stari onlajn režim ali uz određene novine i za njih i za nastavnike.

Nastava na daljinu kreće od danas, potom sledi zimski raspust, tako da će stariji osnovci i srednjoškolci u školske klupe, ako sve ostane po sadašnjem planu, sesti tek sledeće godine, tačnije 18. januara. Do tada, preporuke Ministarstva imaju novine za đake, ali i stroga upustva i obaveze za nastavnike.

Novine za đake:

- Sve što se ne stigne ili časovi koje nije moguće organizovati tokom nastave na daljinu biće preneti na drugo polugodište.

- Đaci će pet dana pre provere znanja biti obavešteni o tome. Praktično, među obavezama nastavnika je i da obavesti učenike.

- Svi pismeni zadaci i pismene provere koje traju duže od 15 minuta realizuju se u školi uz poštovanje svih epidemiološkoh mera.

- Nastavnici do utorka treba da pripreme i listu svih pismenih zadataka i pismenih provera. U obavezi su da za svako odeljenje objave raspored i to javno, na oglasnoj tabli škole i na zvaničnoj internet strani škole.

- Ukoliko zbog bolesti učenik nije mogao da pohađa nastavu ni onlajn, on može biti neocenjen.

- Mogućnost da se poprave ocene ostaje i nadalje.

Raspust pomeren

U najnovijem upustvu piše: "Ocenjivanje učenika na osnovu usmene provere postignuća izuzetno može da se obavlja neposredno u školi, ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene".

Podsećamo, učenici viših razreda osnovnih i učenici srednjih škola biće na onlajn nastavi sve do 21. decembra, kada, prema novoj odluci Kriznog štaba, počinje zimski raspust na celoj teritoriji Srbije. Naime, zimski raspust na teritoriji čitave Republike Srbije danas je odlukom Kriznog štaba pomeren i trajaće od 21. decembra do 18. januara za sve učenike na teritoriji cele Srbije.

Što se mlađih razreda osnovnih škola tiče nisu planirane nikakve promene, odnosno ostaje sve kao što je i do sada. Takođe, vrtići normalno nastavljaju rad. Visokoškolskim ustanovama data je preporuka da pređu na onlajn nastavu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR