Glas Javnosti

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: Glavni problem - NEZAPOSLENOST!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Procenjuje se da u Srbiji oko 560 do 730 hiljada naših sugrađana ima neku vrstu invaliditeta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovile su Ujedinjene nacije, a širom planete obeležava se od 1992. godine, svakog 3. decembra.

Na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Rezolucijom 47/3, započeta je akcija čiji je cilj promocija prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, kao i povećanje svesti o stanju osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, kulturnog i ekonomskog života.

Iako se procenjuje da osobe sa invaliditetom čine čak 15 procenata svetske populacije, odnosno oko milijardu ljudi, one se i dalje suočavaju sa nejednakim šansama u pogledu školovanja, socijalne i zdravstvene zaštite kao i zapošljavanja.

Loši uslovi u kojima se osobe sa invaliditetom često nalaze, posebno dobijaju na težini kada se u obzir uzme činjenica da se u ovu grupu ubraja i oko 100 miliona dece.

Osobe sa invaliditetom izložene su brojnim predrasudama a najčešće su one koje se tiču fizičkog izgleda, predrasude vezane za seksualnost, zasnivanje porodice i roditeljstvo a među najčešćima su predrasude koje se sposobnosti u odnosu na rad i angažovanje.

Direktorka organizacije „Forum mladih sa invaliditetom“ Jovana Krivokuća Milovanović istakla je brojne poteškoće kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Suočavamo se sa problemima kada je u pitanju zapošljavanje, i sa strane osoba sa invaliditetom i sa strane poslodavaca. Što se tiče osoba sa invaliditetom, jedna barijera je svakako obrazovna struktura, veštine i znanja koje ove osobe mogu da ponude na tržištu rada. Treba raditi na osvešćivanju osoba sa invaliditetom, skrenuti pažnju na to da moraju da ulažu u sebe i svoje znanje i da se neformalno obrazuju. Sa strane poslodavaca, javljaju se predrasude prema sposobnostima i mogućnostima osoba sa invaliditetom, što nažalost i dalje predstavlja jednu od glavnih barijera pri njihovom zapošljavanju, pa im se uglavnom nude niskokvalifikovane pozicije, iako među osobama sa invaliditetom imamo i visokokvalifikovanih ljudi koji mogu da rade jednako dobro kao i drugi radnici“, ističe Krivokuća Milovanović, navodeći da je jedna od barijera pri zapošljavanju i neprilagođenost radnih uslova potrebama osoba sa invaliditetom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR